Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Zeman žali što novinari nisu istrebljeni kao ptica dodo

31.08.2018.
ceska

Predsednik Češke Miloš Zeman požalio se na redovnom godišnjem savetovanju čeških ambasadora što češki novinari još nisu istrebljeni kao ptica dodo, neletačica sa Mauricijusa, koju su istrebili holandski mornari u 17. veku.

"Ubeđen sam da je inteligencija čeških novinara na nivou ptice dodo, stvorenja koje je živelo na Madagaskaru i po pravu je istrebljeno. Još uvek se nije uspelo da se istrebe češki novinari", požalio se u ambasadorima Zeman.
Dodo, srodnik golubova, u celom svetu je simbol životinjskih vrsta izumrlih krivicom čoveka, jer su ga istrebili holandski mornari posle dolaska na Mauricijus u 16. veku pošto se naivno nije plašio ljudi, a u češkom prevodu ta ptica neletačica nosi ime "budala tupava".
Tu neslanu šalu i poziv na istrebljenje čeških novinara Zeman je uputio na kraju govora ambasadorima koji je emitovala češka javna televizija ČT, a češkom predsedniku poznatom po vulgarnim uvredama i po tome sto je na novinare u šali uperio i oružje, ovo nije prvi put da poziva na njihovu likvidaciju. 
Zemana je na jednoj konferenciji za novinare čak ruski predsednik Vladimir Putin morao da upozori da se novinari ne likvidiraju ako ih na konferenciju za medije dođe veliki broj, već se izda manje akreditacija.
Češki novinari upozorili su odmah na društvenim mrežama da njihov predsednik priča svašta jer dodo nije živeo na Madagaskaru, te da je pobrkao ostrva, da dodo nije istrebljen pravom, već ga je života koštalo to što je naivno verovao ljudima, kao i to da ta ptica nije pozivala kao češki predsednik ni na čiju likvidaciju. 
U komentarima na Fejsbuku i Tviteru novinari i češki političari podsetili su Zemana da je sramno da zvaničnik, šef države izjavi tako nešto svega 190 dana nakon brutalnog ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka koji je radeći na otkrivanju korupcije i vezama italijanske mafije sa slovačkim političkim vrhom tesno sarađivao sa češkim kolegama.
IZVOR: BETA

Najnovije