Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Lokalne kabadahije sve češće prete novinarima

26.07.2018.
Novac

 

„Nemoj slučajno da ste slikali. I nemoj slučajno da to izađe tamo, znam vas obojicu“, rekao je radnik gradskog Vodovoda u vranjskom naselju Raška kada su novinar i snimatelj portala Info Vranjske na poziv građana izašli na teren.
Te pretnje nisu bile dovoljne, pa im se pridružio i vozač kamiona istog preduzeća, poručivši „Sve vređajte, ali mi ne vređajte direktora, spreman sam na svašta zbog mog direktora“. Napad se dogodio u ponedeljak, 23. jula, i poslednji je u nizu koji su pretrpeli novinari Vranjskih, ugašenih prošle godine zbog političkih i ekonomskih pritisaka, ali i istoimenog portala.
To nam je potvrdio i glavni urednik portala Info Vranjske Saša Stojković, navodeći da redakcija radi u nenormalnim uslovima i pod konstantnim pritiscima.
– Jedini smo portal u ovom delu Srbije koji profesionalno i nepristrasno izveštava i zato smo stalno da udaru lokalnih vlastodržaca. Ne preterujem kada kažem da se nalazimo pod konstantnom opsadom i u opasnosti za život. Svako izveštavanje, svaki pokušaj da se bude profesionalan, ovde se tumači kao otvoreno neprijateljstvo protiv vlastodržaca – ističe Stojković. On dodaje da u Vranju ne postoje lokalni mediji, već oglašivači vlasti koje vlast i plaća, te da je tako svuda po Srbiji na lokalu.
– Moj sin Mihajlo je izveštavao o pomenutom događaju, a njemu je već prećeno kada je pisao o izgradnji stepenica na nepropisnom mestu. Osvedočeni kriminalac je pretio novinaru zbog pisanja o stepenicama. Vidite u kakvom apsurdnom društvu živimo i u kakvim uslovima novinari rade – naglašava Stojković. Novinari Vranjskih su, ocenjuje, crne vrane gde god se pojave.
Da je stanje u medijima u Srbiji, posebno na lokalu, alarmantno, smatra i programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.
– Lokalne kabadahije su postale osione jer je ovo zemlja na čijem je samom vrhu kabadahija, a u parlamentu sedi ratni zločinac, koji je politički otac vrhovnog kabadahije. Srbijom vladaju najgori, šljam se osilio, opozicija ne postoji pa je ono malo novinara što je preostalo i što se uporno ne miri sa truljenjem ovog društva, prepoznato kao gotovo jedini preostali neprijatelj šljama – zaključuje Gruhonjić.
Pretnje novinaru i foto-reporteru portala Info Vranjske osudila su medijska udruženja u Srbiji. Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od nadležnih da kazne odgovorne, ističući da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da se to nezadovoljstvo ne sme iskazivati uvredama i pretnjama. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podržalo je zahtev redakcije portala Info Vranjske da im se omogući da nesmetano rade svoj posao i tim povodom pozvalo lokalne vlasti u Vranju da se prema novinarima tog i svakog drugog medija odnose odgovorno, transparentno i bez diskriminacije.
Treći napad za tri meseca
Portal Info Vranjske nastavio je tradiciju prošle godine ugašenog nezavisnog nedeljnika Vranjske. Saša Stojković kaže da je ovo treći napad na novinare portala u poslednja tri meseca, kao i da niko iz lokalnih vlasti ne želi da daje izjavu novinarima ove redakcije.

 

IZVOR:"Danas"

FOTO: banjeusrbiji.com

Najnovije