Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

NDNV: Ponovo oskrnavljeni tabla i sanduče udruženja

09.07.2018.
NDNV

Tabla sa natpisom Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i poštansko sanduče, koje se nalazi ispred kancelarije udruženja u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, oskrnavljeni su tokom jučerašnjeg dana po ko zna koji put za redom, saopštilo je to novinarsko udruženje.
Veoma zabrinjava to što su zaposleni u NDNV ovakve prizore počeli da zatiču veoma često, praktično jednom mesečno, a da izostaje adekvatna reakcija nadležnih državnih organa, navodi se u saopštenju.
Kako navode, sanduče udruženja zatekli su potpuno razlupano i bačeno na zemlju, sa skinutim natpisima NDNV, Medija centra Vojvodine i redakcije našeg Vojvođanskog istraživačko analitičkog centra VOICE.
Na zemlji su se uokolo nalazile i kamenice, koje su verovatno poslužile za uništavanje imovine udruženja, dodaju iz udruženja.
Kažu da je tabla sa natpisom imena ponovo potpuno izgrebana i uništena do neprepoznatljivosti.
"Zbog učestalog ponavljanja ovakvih prizora u kojima je naša imovina bila na meti nasilnika, ovakve vandalske ispade prepoznajemo kao ozbiljnu pretnju, kako po sigurnost članova našeg udruženja, tako i po novinarstvo uopšte i slobodu govora. Evidentno je da su nasilnici ovaj akt usmerili direktno protiv svega za šta se NDNV zalaže, a to je sloboda medija, ljudska prava i sigurno okruženje za novinare i njihov rad", navodi se u saopštenju.
Kako su naveli, prijavili su policiji i drugim nadležnim organima. Policija je jutros obavila uviđaj u prostorijama NDNV, međutim, naša dosadašnja iskustva sa sličnim incidentima nas potpuno obeshrabruju, jer do sada niti jedan počinilac nije uhvaćen ni kažnjen, saopšteno je.
NDNV poziva državne organe da konačno počnu ozbiljno da reaguju na ovakve incidente.
Podsećamo i da dalji izostanak adekvatne reakcije može da ugrozi nedavno započeti dijalog između predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa Vladom Srbije o izradi nove medijske strategije i bezbenosti novinara, koji su, kao što smo više puta istakli, međusobno zavisni, zaključuje se u saopštenju.
IZVOR: N1

Najnovije