Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Spisak svih pretnji koje je Stefan Cvetković prijavio

15.06.2018.
Cvetković

 

NUNS je naveo spisak pretnji, koje je novinar Stefan Cvetković prijavljivao NUNS-u i OEBS-u. Navodimo izvode iz baze NUNS-a:
13.08.2015.
Cvetković je izjavio da je primio veliki broj pretnji smrću njemu i njegovoj porodici. Prve anonimne ‘prijateljske sugestije’ da ne bi trebalo da ‘čačka’ zloupotrebe u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine. Kasnije počinju stalne pretnje putem interneta i telefonom. Prete mu klanjem, ubistvom, lomljenjem kičme, ubistvom deteta, odsecanjem jezika, lomljenjem prstiju“.
Cvetković kaže da je pretnje prijavio policiji 13. avgusta 2015. „Odmah posle nemilog događaja dao sam izjavu u policiji u Beloj Crkvi. Nedugo potom dao sam, kako mi je rečeno, po nalogu ministra policije, dopunu izjave. Tom prilikom mi je rečeno da je oformljen tim koji se bavi time. Posle dve nedelje imao sam poziv iz kabineta ministra policije, kada mi je saopšteno da je slučaj u delu telefonskih pretnji rešen i da će se učiniti sve da se otkrije ko je to uradio, kao i da se po tome se intenzivno postupa“, izjavio je Cvetković. On je dodao da mu je iz „PU Pančevo rečeno da ima stalni povišeni nivo nadzora nad porodicom“, i da ga policija „kontaktira na desetak dana“. „U policiji mi je rečeno da sam meta za pretnje bio što sam na konferenciji za novinare postavio pitanje u vezi sa radom Fonda za kapitalne investicije Vojvodine i da su telefon sa koga su one stigle koristila lica koja su bila lišena slobode i osumničena da su oštetila Fond“, precizirao je on. Cvetković je još naveo da ga je što se tiče pretnji putem interneta, „tužilaštvo za visokotehnološki kriminal obavestilo da se radi na tome“, te da je „suženo polje ko bi to mogao da učini“. On je još kazao da je „prijatno iznenađen reakcijom policije u vezi sa ovim slučajem“.
Cvetković je za agenciju Beta rekao da su pretnje počele nakon što je premijeru Aleksandru Vučiću na konferenciji za novinare u Vladi Srbije 7. avgusta 2015., postavio pitanje o istragama u vezi sa zloupotrebama u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine.
15.05.2018.
Cvetković je rekao da je jedan muškarac vređao i pretio mu da „ne piše o stvarima o kojima ne treba da piše“. „Pretio mi je smrću, polio me pićem, pljunuo me. Jutros su se pretnje telefonskim putem nastavile. Prijavio sam ga policiji, a kada sam izlazio iz policije, on me je sačekao ispred zgrade i ponovo me napao, nakon čega ga je policija privela“, kazao je Cvetković. On je dodao da sumnja da mu je taj muškarac pretio jer je pisao o laboratorijama za uzgajanje skanka u blizini Bele Crkve.
Srđan Zlatanović je osuđen na kaznu zatvora od 6 meseci koja se neće izvršiti ako okrivljeni u roku od 2 godine ne izvrši novo krivično delo.
Prema OEBS-u:
04. maj 2008.
Na manifestaciji „Gulašijada“ u selu Dupljaja (pokraj Bele Crkve), vlasnika i glavnog urednika nezavisne RTV TNT iz Bele Crkve, Stefana Cvetkovića, napalo je dvadesetak ljudi, naveo je novinar. Cvetković je pokušao da snimi tu grupu kako provocira i psuje lidera Lige Socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka. Pošto su videli da ih snima, pojedinci iz te grupe su krenuli ka Cvetkoviću, pogodili flašom televizijsku kameru i nekoliko puta ga udarili. Ubrzo je stigla policija, a Cvetković tvrdi da su joj napadači rekli da su pristalice Srpske radikalne stranke.
19. jul 2008.
Prema njegovim rečima, bivši policajac Marko Petrović najpre je pretio Stefanu Cvetkoviću, glavnom urednika RTV TNT iz Bele Crkve, a potom ga i pretukao. Incident se dogodio u jednom restoranu u Beloj Crkvi, gde je Cvetković večerao sa svojom devojkom, i gde mu je Pavlović prišao i udario ga pesnicom u glavu. Razlog napada je snimak koji je emitovala najpre RTV TNT, a onda i B92, i na kojem se vidi kako Pavlović – koji je u to vreme policajac – konzumira narkotike. Posle emitovanja tog snimka, Pavlović je suspendovan sa radnog mesta.

IZVOR: NUNS

 

Najnovije