Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

OEBS duboko zabrinut zbog nestanka novinara u Beloj Crkvi

15.06.2018.
OEBS

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir danas je izrazio zabrinutost zbog sinoćnog nestanka novinara iz Bele Crkve, Stefana Cvetkovića. OEBS u saopštenju iz Beča navodi da je, "po policiji koja je već započela istragu, Cvetkovićev automobil nađen je u Beloj Crkvi sa otvorenim vratima i uključenim svetlima", kao i da "novinari koji su pokušali da ga kontaktiraju prijavljuju da su svi njegovi mobilni telefoni isključeni".
"Ja sam duboko zabrinut zbog nestanka Cvetkovića i pozivam srpske vlasti da učine sve kako bi ga našle", rekao je Dezir, "pozdravljajući to što je policija rasporedila značajne resurse i što predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić pažljivo prati taj slučaj".
Cvetković je, piše u saopštenju OEBS, "u poslednje vreme navodno radio na priči povezanoj s ubistvom političara Olivera Ivanovića na Kosovu januara ove godine". Cvetković je već bio meta pretnji, a uz to je, navodi OEBS, "marta prošle godine osuđen u Osnovnom sudu u Vršcu na dve godine i tri meseca zatvora i novčanu kaznu od 2.150.000. dinara po tužbi tri lokalna političara", ali je tu presudu poništio Vrhovni sud.
Dezir je naglasio da su zabrinutost zbog nestanka Cvetkovića izrazila mnoga novinarska udruženja i fondacije, uključujući UNS, NUNS, NDNV, LP, AM, ANEM, AOM i Fondaciju Slavko Ćuruvija.
IZVOR: BETA

Najnovije