Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Osuda najnovijih pretnji medijima i novinarima

11.12.2017.
SMCG

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje najnovije verbalne pretnje upućene medijima i novinarima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Posle teksta „Evo s kim trebamo živeti: gnusne reakcije bošnjačke javnosti na smrt generala Praljka“, objavljenog na portalu Dnevnik.ba, brojne direktne pretnje upućene su novinarima i medijskim ekspertima iz Bosne i Hercegovine.
Pretnje su upućene putem Fejsbuka i imejla Selenu Kajanu novinaru Al Jazeera balkans, Štefici Galić urednici portala Tačno.net, Arijani Sarajević Halać urednici Federalne televizije, Lejli Turčilo profesorki Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i ostalima. Novinari su izveštavali i izneli svoja mišljenja o presudi Praljku i samoubistvu koje je izvršio u Haškom sudu. NJihova mišljenja su citirana u tekstu, praćena govorom mržnje i uvredama.
U Hrvatskoj su brojne pretnje, uključujući i pretnje smrću upućene novinarima i medijima zbog izveštavanja o presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubistvu generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog suda. Glavna meta napada su bili novinari i mediji koji su u člancima isticali činjenicu da su optuženi, uključujući i generala Praljka, osuđeni za ratni zločin.
Ranije ove nedelje, novinarka televizije N1 Marija Antić u svojoj emisiji je ugostila Arnoa Gujona, koji pomaže Srbima na Kosovu, a kako bi razgovarali o njegovom humanitarnom angažovanju i o njegovom predavanju koja je trabalo da bude održano na Fakultetu političkih nauka.
Novinarka je pitala Gujona o njegovom prethodnom angažmanu u “Les Identitaires”, ekstremno desničarskoj organizaciji u Francuskoj, kojoj se pridružio nakon što je organizacija “Unite radical”, u kojoj je bio aktivan, zabranjena 2002. godine. Ova pitanja izazvala su niz pretnji smrću upućene Mariji Antić i televiziji N1, podsećajući da “spisak postoji” i da će doći vreme kada će se “plaćenički ološ koji koji sebe naziva “novinarima”, suočiti sa tim.
Tri različita verbalna napada desila su se u tri različite zemlje, a Platforma to smatra veoma  zabrinjavajućim. Ovo govori puno o bezbednosti novinara u zemljama  zapadnog Balkana I slobodi govora uopšte.
Platforma će poslati pisma svim relevantnim institucijama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini zahtevajući od njih da spreče bilo koju vrstu nasilja nad novinarima, da hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovim i ostalim napadima i konačno da počnu da postupaju u tri pomenuta slučaja. Na taj način će poslati snažnu poruku javnosti da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Takođe, Platforma će prijaviti ovaj slučaj Platformi za promociju zaštite novinara i bezbednosti novinara.
Napad na novinara je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napada na javni interes, demokratiju i prava svih građana.
Platformu čine Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Nezavisno udruženje novinara Srbije.
IZVOR: "Danas"

Najnovije