Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Osuda pritiska na medije u Srbiji

29.09.2017.
Reporteri bez granica

 

Reporteri bez granica (RSF) u ime srpskih novinara pozivaju međunarodnu zajednicu da osudi sve veće neprijateljstvo vlasti prema novinarima i medijima u Srbiji, stoji u saopštenju objavljenom na sajtu ove organizacije.
RSF pozivaju srpske vlasti da prestanu sa pritiskom i zastrašivanjem nezavisih medija. Povod za ovu reakciju RSF su pritisak na Vranjske i njihovog vlasnika Vukašina Obradovića i urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića.
Obradović je u znak protesta započeo štrajk glađu 19. septembra sa željom da skrene pažnju na "besmislenost borbeza slobodu medija", kako je izjavio, "koju vodi u poslednjih 30 godina".
Mediji koji kritikuju predsednika Aleksandra Vučića uglavnom zavise od javnih subvencija a vlasti im nameću sve drastičnije uslove s jedinim ciljem da im smanje broj i utišaju ih.
"Fundamentalno važno je da srpske vlasti osude ciljano uznemiravanje i napade na medijske kuće kao što su Vranjske novine i da moraju osigurati da se svi mediji tretiraju napravi način", rekla je Polin Ades-Mevel, šef kancelarije RS-a za EU i Balkan.
Sajt KRIK i njegov urednik Stevan Dojčinović bili su metaljutih napada Pokreta socijalista i medija koji podržavaju vlast jer su otvorilii pitanje kupovine stana ministra odbrane Vulina.
Ministar odbrane je Dojčinovića nazvao "narkomanom i velikim neprijateljem države" bez odbijanja tvrdnji iznesenih u članku ili objašnjenja kako je stekao novac za koji je kupio stan.
"RSF osuđuje kampanje zastrašivanja opozicionih medija, uključujući pretnje, ucene i poreske revizije, koji su osmišljeni da se reše izdanja i publikacija koje uznemiravaju vladu", dodala je Ades-Mevel.
Nezavisni mediji u Srbiji pokušavaju da privuku pažnju međunarodne zajednice na svoje probleme. Nekoliko udruženja novinara iz Srbije objavilo je ove nedelje zajednički apel "međunarodnim organizacijama da javno osude kršenje slobode medija u Srbiji".
"Vlasti koriste državne institucije i pro-vladine medije da napadaju i maltretiraju" nepodobne "medije i novinare", istaknuto je u zajedničkoj izjavi, uz poziv međunarodnim organizacijama da prestanu sa ignorisnjem teških problema novinara u Srbiji i da pomognu u zaštiti demokratski hvrednosti koje oni brane.
Srbija je rangirana na 66. mesto od 180 zemalja u indeksu Svetske slobode štampe u RSF-u 2017. godini, kaže se u saopštenju RSF

IZVOR: FONET

 

Najnovije