Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

PORUKE SA OBELEŽAVANJA 20 GODINA SINDIKATA NOVINARA SRBIJE (SINOS)

05.12.2022.

PORUKE SA OBELEŽAVANJA 20 GODINA SINDIKATA NOVINARA SRBIJE (SINOS)

 

PROGLAS

 

Pozivamo sindikate u medijima i udruženja, UNS i NUNS pre svih, da zajedno napravimo platformu koja treba da omogući uspostavljanje socijalnog dijaloga koji će voditi do potpisivanja POSEBNOG (granskog) kolektivnog ugovora.

 

Naša zajednička obaveza je da poboljšamo položaj NEKOLIKO HILJADA medijskih radnika koji u ovom trenutku u Srbiji rade u neregularnim uslovima: neki bez ugovora o radu, drugi- sa minimalnim i neredovnim platama, treći – bez plaćenog prekovremenog rada, četvrti – bez slobodnih dana i godišnjeg odmora, peti – bez zdravstvenog osiguranja ....  

 

To se sve dešava jer vlasnici medija ne žele da sednu za sto i dogovore  sa zaposlenima elementarne uslove za dostojanstveni rad u medijskoj delatnosti.

 

Ako mogu prosvetari, zdravstveni radnici, radnici u kulturi i mnogi drugi da dogovore uslove rada – zašto to ne učinimo mi u medijima?

 

Ako medijske gazde ne žele dijalog sa novinarima i medijskim stručnjacima i postave pravila koja bi svima, i nama i njima, omogućila profesionalan angažman – POVEŽIMO SE MI SA DRUGE STRANE STOLA I DIGNIMO GLAS PROTIV STATUSA NADNIČARA.

 Tako nas je opravdano nazvao uvaženi sociolog Srećko Mihajlović na osnovu istraživanja u kojem je utvrdio da su elementarna prava do te mere uskraćena novinarima i medijskim radnicima da im je položaj uporediv sa nadničarima.

 

SINDIKAT NOVINARA SRBIJE TRAŽI SASTANAK SA MEDIJSKIM SINDIKATIMA,  UDRUŽENJEM NOVINARA I NEZAVISNIM UDRUŽENJEM NOVINARA NA KOJEM ĆEMO DOGOVORITI OSNOVNI DOKUMENT ZA PREGOVORE SA VLASNICIMA MEDIJA.

 

MAJA SEVER, predsednica Evropske federacije noviniara (EFJ)i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) - video poruka:

 

 Čestitam vam na vašem dugogodišnjem radu i dugogodišnjpj borbi na zaštiti radničkih prava u medijima. Ja kao sindikalistica uvek naglašavam da je zaštita radničkih prava zapravo najvažnija za slobodu medijskog okruženja i slobodu svakog novinara pojedinačno jer SAMO NOVINARI I NOVINARKE KOJI IMAJU SIGURNU EGZISTENCIJU MOGU SLOBODNO PISATI. Zbog toga je izuzetno važno boriti se zajedno za zaštitu radničkih prava.

 

 Ono što radimo u Hrvatskoj, ono što vi radite u Srbiji i ono što radimo na razini Evrope u okviru Evropske federacije novinara, čija sam ja sada predsednica, je takođe jačanje sindikata i sindikalnog rada i na taj način jačanje zaštite novinara a time i novinarstva i njihovih profesionalnih prava.

 

Naravno, tu je uvek pitanje i borba za kolektivne ugovore za sindikate koji mogu pregovarati sa poslodavcem i putem kolektivnih ugovora ojačati svoj položaj. U Hrvatskoj imamo dva jaka kolektivna ugovora i to u javnim medijima: u Hrvatkoj radio-televiziji i u Hini - Hrvatskoj  izveštajnoj medijskoj agenciji. Što se tiče ostalih koleginica i kolega na medijskom sektoru svi su uglavnom nezaštićeni a znam da je tako i kod vas. I upravo zato trebamo zajedno raditi, zajedno se boriti kako bi prisilili poslodavce i one koji donose odluke, da se uredi okruženje u kojem ćemo moći pregovarati i u kojem ćemo pregovorima se izboriti za bolje radne uvjete za naše ljude. Pokušavamo preko Evropske federaciji novinara preneti nekakva znanja i trening za članove, za sindikate, za manje sindikate.

 

Nadam se da ćemo i mi na tom polju surađivati i unaprediti svoju suradnju i da sledeći put kada se javim na vaš kongres da ćemo imati bolje brojke kolekivnih ugovora, pa možda i neke granske nacionalne kolektivne ugovore za zaaštitu novinara i novinarki u našim zemljama.Do tada lep pozdrav i čestitm vam na dosadašnjem radu. Nadam se daljoj uspešnoj suradnji, boljoj povezanosti i zajedničkoj borbi za zaštitu radničkih prava naših ljudi, novinara i novinarki u našim zemljama.

 

 

DŽEREMI DIR  - video poruka

Zamenik Generalnog sekretara IFJ:

 

U ime Međunarodne federacije novinara čestitam SINOSU dvadesedogodišnjicu rada.

I ovaj osvrt je prilika da se kaže da se novinari i novinarstvo suočavaju sa rastućim pretnjama bilo da su onlajn ili oflajn, koje urušavaju kvalitet novinarstva i odmažu u borbi protiv dezinformacija.

Nesigurno radno mesto i mala plata čine novinara ranjivim na pritisak, korupciju i autocenzuru što mu urušava radno-pravni status. Ukupno gledano to ugrožava i slobodne medije.

IFJ / Međunarodna federacija novinara stalno naglašava da NEMA SLOBODE MEDIJA AKO NOVINARI ŽIVE U USLOVIMA KORUPCIJE, SIROMAŠTVA I STRAHA.

Novinari i medijski radnici mogu samo udruženi da se bore protiv takvih izazova i to radi Sindikat novinara Srbije.

Mi u Međunarodnoj federaciji novinara  smo ponosni što podržavamo SINOS i želimo vam uspeh danas i u budućnosti.“

 

 

Snežana Todorov, predsednica Saveza novinara Bugarske - video poruka:

-         Poštovane kolege, dragi prijatelji,

Srdačno vas pozdravljam u ime Saveza bugarskih novinara. Drugu godinu uspešno sarađujemo sa Sindikatom novinara Srbije. Ove godine pripremamo i jedan zajednički projekat. I vi i mi štitimo prava novinara u našim zemljama. Mnogo je problema, poteškoća i izazova, ali to je čak i jača motivacija u našoj borbi za prava novinara i slobodne medije. Želim vam uspeh i uveravam vas da se možete osloniti na podršku kolega iz Bugarske. Puno uspeha, čekamo vas u Bugarskoj.

 

 

Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS - šta smo za dve decenije uradili, šta smo hteli a nismo mogli, šta planiramo:

 

Prošle su dve  decenije od kada je na inicijativu Udruženja novinara Srbije i uz snažnu podršku kolega iz Sindikata novinara Hrvatske osnovan naš Sindikat novinara Srbije. Okupio nas je Nino Brajović, tadašnji predsednik UNS a Jasmina Popovć, ondašnja predsednica hrvatskog novinarskog sindikata i Marinka Boljkovac Borković, generalna sekretarka, uz podršku Evropske i Međunarodne federacije novinara čiji smo članovi od 3. decembra 2005. godine,vodile su nas sa seminara na seminar i pripremale za ono što nas čeka:

 

-Kada privatnik uđe on već sa vrata vidi da trećina zaposlenih odmah mora napolje. Greše oni koji misle da strane medijske kuće dolaze da investiraju, da nama poboljšaju uslove rada. Dolaze da uzmu pare. Kada stranac stigne u organizovanu sredinu on to poštuje, ali kada dodje u u zemlju u kojoj je zakonodavni haos, onda se ponaša  gore od lokalnih moćnika- upozoravala je Marinka a zabeležile Novosti.

 

Sve smo znali, nismo mogli da se odbranimo. Naš najveći uspeh bio je kolektivni ugovor u Večernjim Novostima 2006. godine.  Bili smo jedinstveni, generacija sjajnih novinara i urednika, izborili smo se za dobre uslove rada i  odlične otpremnine. Većina kolega je otišla iz Kompanije, kolektivni ugovor je sa drugim sindikatom promenjen, a Novosti se nikad nisu oporavile.

 

Sindkat novinara Srbije sa drugim sindikatima učestvovao je u potpisivanju kolektivnih ugovora u RTS, RTV i RTK.

 

Šta nismo mogli da sprečimo? Dva kruga privatizacije medija. Prvi nas je zatekao nespremne. Ozbiljne medijske kuće padale su jedna za drugom: Zaječar, Knjaževac, Negotin, Majdanpek, Priboj,Niš,  (Narodne novine)...U Čačku je jedan momak za punoletstvo dobio od oca televiziju, radio i novine.

 

Pokušali smo da sprečimo drugi krug privatizacije. Udružili smo se sa kolegama na lokalu, zajedno smo se borili da se sačuva dostojanstvo profesije kako bi mogao da se brani javni interes.

 

Nije vredelo. Bili su mnogi jaki. Prvi put na istoj strani vlast i opozicija uz podršku medijske koalicije i Brisela. Saglasili su se da se ugasi Međunarodni Radio Srbija, koja je emitovala program na 12 jezika, da država izađe iz Tanjuga, Politike i Novosti, i da se privatizuju preostala javna medijska preduzeća na lokalu. Bez posla je ostalo više od 1000 naših članova.

 

Pre 20 godina mislili smo da je teško. Danas je teže. Istraživanje koje smo upravo priveli kraju pokazuje da se povećava broj onih koji rade na nesigurnim ( fleksibilnim) poslovima, sa labavim ugovorima, malim i neredovnim zaradama često prinuđeni da uz novinarski, rade još neki posao.

 

Šta možemo da učinimo? Sami, ništa. Zajedno, verovatno mnogo.  Ali teško je usaglasiti se  na prostoru gde su novinari podeljeni i suprotstavljeni, gde poslodovci zabranjuju sindikalno organizovanje a sami beže od udruživanja i pregovaranja sa predstavnicima zaposlenih i gde država na sve to ćuti.

 

Sve ove godine pokušavamo da okupimo kolege u  jak sindikat, uniju, mrežu, šta god... ali da budemo na istoj strani. Činimo to i danas. Pozivamo sindikate u medijima i udruženja, UNS i NUNS pre svih, da zajedno napravimo platformu koja treba da omogući uspostavljanje socijalnog dijaloga koji će voditi do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora. I neka to bude naša rođendanska želja i apel: udružimo se, to jedini način da vratimo ugled i snagu nekadašnjoj sedmoj sili!

IZVOR: SINOS

Najnovije