Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

EFJ: Od 2015. godine u Evropi ubijena 44 novinara, a 85 trenutno u evropskim zatvorima

05.05.2022.

Povodom Svetskog dana slobode medija Evropska federacija novinara (EFJ) saopštila je da je 85 novinara trenutno u evropskim zatvorima samo zato što su radili svoj posao, a da su 44 novinara ubijena u Evropi od 2015. godine do danas.

EFJ među 44 ubijena novinara navodi i Luku Popova, radijskog novinara koji je pronađen mrtav u svojoj kući u Srpskom Кrsturu 17. juna 2016. godine. Prema podacima EFJ-a ubistvo Popova je rešeno i nije u vezi sa njegovim novinarskim poslom. 
Ova organizacija je u opisu slučaja navela da su u junu 2016. godine uhapšena trojica provalnika i da su priznali zločin.  
EFJ se priključila Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) u zahtevima za boljom regulativom koja bi onemogućila prisluškivanje novinara.
Slučajevi špijuniranja novinara i medijskih radnika korišćenjem novih sofisticiranih programa, istakla je EFJ, višestruko su povećani širom sveta u poslednjih nekoliko godina.
IFJ i EFJ su povodom toga pozvale vlade da preduzmu konkretne akcije da zaštite novinare i da zajedno sa novinarskim sindikatima i udruženjima rade na izradi strožih propisa koji zabranjuju nadzor novinara i uvažavaju nepovredivost novinarske komunikacije.
EFJ je povodom Svetskog dana slobode medija ukazao da podaci „Platforme za zaštitu novinarstva“ Saveta Evrope pokazuju zabrinjavajuće pogoršanje uslova za rad novinara u Evropi: prošle godine zabeležena su 282 ozbiljna slučaja kršenja slobode štampe u 35 država koje su članice Saveta Evrope.
Navedeno je i da je šest novinara prošle godine izgubilo živote, a da je 11 ubijeno u prva četiri meseca ove godine u Ukrajini i Turskoj.
EFJ se složila sa izjavom komesarke za ljudska prava Saveta Evrope Dunje Mijatović da se pojača bezbednost novinara koji izveštavaju o sukobima.
Mijatović je istakla da države ne mogu da spreče sve opasnosti sa kojima se novinari mogu suočiti na ratištu, ali imaju pravna, finansijska i druga sredstva da pojačaju bezbednost novinara.

 

IZVOR: UNS

Najnovije