Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

U Europi ubijeno šest novinara u 2021. godini, a 95 je u zatvoru

10.01.2022.

Od 1. siječnja 2021. u Europi je ubijeno 6 novinara , a 95 se nalazi u zatvoru, objavila je Europska federacija novinara (EFJ) istaknuvši kako je situacija vrlo zabrinjavajuća. U Europi se tako prošle godine utrostručio broj ubojstava novinara u odnosu na prethodne dvije godine.

U 2021. na europskom kontinentu život su izgubili Hazım Özsu, koji je ubijen u svom domu u Turskoj; TV reporter Giorgos Karaivaz, ubijen ispred svoje kuće u Grčkoj; novinari Maharram Ibrahimov i Siraj Abishov, poginuli u eksploziji nagazne mine u Azerbajdžanu; izvjestitelj crne kronika Peter R. de Vries, upucan u glavu u Nizozemskoj; i novinar Aleksandre Lashkarava koji je preminuo nakon teškog premlaćivanja u Gruziji.

Također se i dalje povećavaju slučajevi fizičkog nasilja nad novinarima. Platforma Vijeća Europe za zaštitu novinarstva zabilježila je 242 teška kršenja slobode medija u 2021. godini, uključujući 74 slučaja napada na fizičku sigurnost i integritet novinara. Zemlje koje su najviše pogođene ovim valom nasilja bile su Turska, Francuska, Ukrajina, Grčka, Gruzija, Španjolska i Nizozemska.

Pet europskih zemalja nastavlja zatvarati novinare ili medijske djelatnike samo zato što rade svoj posao pa tako EFJ navodi 95 novinara koji se nalaze iza rešetaka: 34 u Turskoj, 32 u Bjelorusiji, 25 u Rusiji (uključujući tri na okupiranom Krimu), tri u Azerbajdžanu i jednog, Juliana Assangea, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Broj kršenja slobode medija u Europi nastavlja rasti, bez ikakve praktične reakcije javnih tijela, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez. „Vlade potpisuju preporuke o slobodi medija, ali ih ne provode. Međunarodna zajednica dopušta bjeloruskoj diktaturi da provodi nasilnu represiju nad narodom i novinarima. Krajnje je vrijeme da se poduzmu mjere kako bi se obranila prava novinara i prava građana na pristup pouzdanim, etičkim i neovisnim informacijama. Zahtijevamo oštre kazne za ubojice novinara i hitno oslobađanje desetaka novinara koji su zatvoreni u Europi“, poručio je Gutiérrez.

IZVOR: EFJ

Najnovije