Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sindikati RTS za istim stolom

11.11.2021.

Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva u Srbiji? Nastavak istoimene kampanje koju sprovodi Sindikat novinara Srbije (SINOS)  zajedno sa svojim gostom Džereijem Dirom, zamenikom generalnog sekretara Međunarodne  federacije novinara (IFJ) potvdio je da neće biti lako ali i da su promene neophodne. I, da nema odlaganja.

Da je stanje u medijskoj delatnosti izuzetno teško saglasni su svi akteri medijske scene. Ta ocena nalazi se  u Medijskoj strategiji i u Akcionom planu ovog dokumenta. Kao rešenje za težak socio-ekonomski položaj novinara i medijskih radnika označeno je uspostavljanje socijalno-ekonomskog dijaloga koji vodi  potpisivanju granskog kolektivnog ugovora.

 

Najveća prepreka je nepostojanje poslodavačke organizacije u medijskom sektoru koja bi bila partner sindikatima u pregovorima. To je bila jedno od ključnih pitanja na današnjem sastanku sindikata Radio-televizije Srbije kojem su se priključili profesori radnog prava dr Mario Reljanović i dr Bojan Urdarević. Konstatovano je da će, ukoliko postoji dobra volja svih učesnika na medijskoj sceni, do osnivanja te organizacije i dogovora možda doći lakše nego što to u ovom trenutku izgleda. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza samostalnog sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost”. 

 

Britanski novinar je, pre sindikalnog skupa, obišao zgrade u Takovskoj i Abardarevoj ulici, upoznao se sa načinom rada u toj medijskoj kući, video kako je skladišten bogati arhiv Javnog servisa Srbije i posetio prostorije u kojoj su stradali medijski radnici za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

 

U zgradi Doma novinara Srbije Džeremi Dir sastao se sa predstavnicima Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Oba udruženja su, uz SINOS, članice Evropske (EFJ) i Međunarodne federacije novinara (IFJ).

 

IZVOR: SINOS

Najnovije