Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Kampanja SINOS-a nastavljena u RTV-u

10.11.2021.

U okviru kampanje “Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva” delegacija Sindikata novinara Srbije sa svojim gostom zamenikom generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ) Džeremijem Dirom posetila je danas Javni servis Vojvodine. 

U razgovoru sa v.d. generalnog direktora te medijske kuće Jožefom Klemom predstavnici SINOS su ukazali na značaj uspostavljanja socijalnog dijaloga na nivou medijske grane. Kolektivni ugovor  RTV  biće model za pisanje granskog kolektivnog ugovora, na čemu SINOS insistira, a zašta ima i utemeljenje u Medijskoj strategiji i Akcionom planu za realizaciju ovog dokumenta.

 

Džeremi Dir preneo je iskustva iz Međunarodne federacije novinara i ukazao na značaj sindikalnog udruživanja novinara i medijskih radnika. On je podsetio i na moto IFJ, koja okuplja 620.000 novinara, da u uslovima straha, siromaštva i korupcije nema slobodnog novinarstva.

 

Jožef  Klem je izrazio zadovoljstvo što se kolektivni ugovor RTV uzima kao dobar primer i najavio da će u narednih šest meseci biti obnovljeno dejstvo  ovog dokumenta koji će unaprediti prava novinara i medijskih radnika. On je potvrdio da će ta medijska kuća imati predstavnika na konferenciji koju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za manjinska i ljudska prava i društveni dijalog i u suorganizaciji sa Udruženjem novinara Srbije i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije planira  da krajem meseca organizuje SINOS.

 

Planirano je bilo da se gost iz Međunarodne federacije novinara susretne sa predstavnicima svih sindikata u toj kući ali su na zakazani sastanak došle samo kolege iz SINOS-a dok se predstavnici Samostalnog Sindikata, sindikata UGS “Nezavisnost” i Strukovnog sindikata, nisu pojavili.

 

Džeremi Dir održao je i onlajn predavanje studentima Fakulteta za novinarstvo i komunikologiju Univerziteta Singidunum u Beogradu i odgovarao na pitanja budućih novinara predvođenih prof. Stankom  Crnobrnjom.

 

Delagacija SINOS i predstavnik IFJ  sastali su se i sa Jelenom Petković, istraživačkom novinarkom koja se bavi istragom o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i Metohiji.

IZVOR: SINOS

Najnovije