Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS:KAMPANJA ZA STVARANJE SINDIKALNE MREŽE U MEDIJIMA

08.11.2021.

Britanski novinar i zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ), na poziv Sindikata novinara Srbije (SINOS), boraviće u našoj zemlji od 9. do 12. novembra. On će učestvovati u kampanji “Kako do dostojanstvenog rada i odgovornog novinarstva Srbije” koju sprovodi SINOS.Cilj kampanje je umrežavanje svih medijskih sindikata u Srbiji kako bi se ojačao sindikalni front i, snagom argumenata, ubedio poslodavce u 

medijskoj grani da se organizuju i započnu dijalog sa predstavnicima zaposlenih. Krajnji cilj je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

 

Tokom četvorodnevnog boravka u Srbiji  Jeremy Dear održaće predavanje studentima novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu i Fakultetu za medije i komunikologiju Univerziteta Singidunum u Beogradu, a u  niškom Media centru  razgovaraće sa novinarima o problemima sa kojima se susreću u ovom gradu.

 

Britanski novinar posetiće javne servise u Beogradu i Novom Sadu  gde će se sastati sa predstavnicima svih sindikata ovih medijskih kuća. Imaće sastanak i sa profesorima radnog prava koje je SINOS konsultovao u pisanju dopune Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi se i zakonski obezbedila radno poravna zaštita novinara i medijskih radnika.

Poslednjeg dana boravka u Srbiji  našeg gosta primiće ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kako bi bilo dogovoreno njegovo učešće na Konferenciji o dijalogu u medijima koju će SINOS zajedno sa Udruženjem novinara Srbije (UNS) i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) organizovati krajem meseca.

 

Konferencija pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog otvara put početku dijaloga u medijskoj delatnosti kako bi se poboljšao težak socio-ekonomski i profesionalni položaj novinara i medijskih radnika u Srbiji. Ovaj cilj definisan je u Medijskoj strategiji i Akcionim planom ovog dokumenta. SINOS će zato na konferenciju o dijalogu u medijima pozvati predstavnike svih učesnika na medijskoj sceni 

Srbije ali i predstavnike vlasti koji su potpisali i prate realizaciju ovog dokumenta.

 

Kolege iz IFJ  organizovale su prošle sedmice onlajn obuku za aktiviste SINOS  o vođenju efikasne kanpanje.

 

 

Za Izvršni odbor SINOS

Dragana Čabarkapa

U Beogradu, 8.11.2021.

IZVOR: SINOS

Najnovije