Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Reporteri bez granica traže da EU podrži istraživačko novinarstvo na Balkanu, gde nema napretka u medijskim slobodama

06.10.2021.

Reporteri bez granica (RBG) tražili su da istraživačko novinarstvo bude vodeća tema programa predstojećeg samita država Zapadnog Balkana i članica EU. Dok tabloidi i vodeći mediji u ovom regionu šire lažne vesti, a zaposlene u nezavisnim medijima hapsi ili uznemirava policija, veliki broj napada na novinare prolazi nekažnjeno, navode RBG.

Iako razgovor o medijima nije deo programa samita članica EU i država Zapadnog Balkana, Reporteri bez granica pozivaju da podrška istraživačkom novinarstvu bude vodeća tema na ovom skupu, koji će se održati 6. oktobra u Sloveniji.

„Podrška istraživačkom i profesionalnom novinarstvu na Balkanu ključna je za rešavanje dva vodeća problema ovog regiona – korupcije i pandemije koronavirusa”, objašnjava Pavol Salaj, šef odseka za EU/Balkan u RBG.

Iz ove organizacije kažu da nekažnjivost zločina nad novinarima i novinarkama dostiže uznemirujući nivo u državama Zapadnog Balkana.

Oni podsećaju da pravosudni sistem u Srbiji tek treba da osudi odgovorne za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije iz 1999. godine, ali i za slučaj novinara Milana Jovanovića kome su ubacili „Molotovljev koktel” i zapalili kuću 2018. godine.

Prema navodima RBG, vlasti su zakazale i u Albaniji nakon eksplozije bombe u dvorištu kuće reportera Elidona Ndreka, te posle brutalnog napada na novinara Visara Durikija na Kosovu, ali i u Crnoj Gori gde je višestruko nagrađivani novinar Jovo Martinović bez dokaza osuđen zbog navodnog učešća u međunarodnom švercu droge.

Bez značajnog napretka u pogledu slobode medija

Salaj je napomenuo da ni medijske slobode ne smeju biti tabu tema na predstojećem samitu.

U državama Zapadnog Balkana nema značajnog napretka u pogledu slobode medija, ukazuju iz RBG.

Prema Indeksu medijskih sloboda u svetu za 2021. godinu, svima se, navode oni, pogoršao rezultat, osim u Bosni i Hercegovini gde se uočava „veoma malo poboljšanje”.

Dodaju i da su vlasti država ovog regiona ometale rad profesionalnih novinarki koje su istraživale teme od javnog interesa, poput pandemije ili migracija.

„Srpsku reporterku Anu Lalić, novinarku kosovskog medija KoSSev Tatjanu Lazarević i frilens novinarku iz BiH Nidžaru Ahmetašević policija je prošle godine bez dokaza hapsila ili ometala tokom istraživanja ovih tema.”

Sa druge strane, kažu iz RBG, dok države često diskriminišu nezavisne medije zbog kritičnosti prema vladi, vodeći mediji na Balkanu objavljuju lažne vesti i dezinformacije. To je, dodaju, glavni problem za društvo koje se susreće sa pandemijom.

„Mnogi tabloidi prenose teorije zavere o koronavirusu, dok Televizija Hepi, koja se emituje u nekoliko država regiona, promoviše problematične teorije o vakcinaciji.”

IZVOR: Cenzolovka

Najnovije