Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Brnabić i Radna grupa za bezbednost novinara o izmenama Krivičnog zakonika

Vlada

Na sastanku Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara i premijerke Ane Brnabić je naglašeno da su planirane izmene Krivičnog zakonika „suštinski važne kako bi se na sistemski način“ zaštitila sloboda javnog izražavanja i sloboda medija, saopšteno je danas iz Vlade Srbije

Prema predlogu, izmene i dopune predlažu se kod tri postojeća krivična dela, i to prinude, ugrožavanja sigurnosti i sprečavanja štampanja i rasturanja štampanih stvari i emitovanja programa, navodi se u saopštenju.

Predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika takođe su „jedan od rezultata dosadašnjeg rada Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara i saradnje i podrške OEBS“.

Brnabić je predložila da, pre nego što predlog bude upućen na javnu raspravu, OEBS „što hitnije organizuje“ sastanak sa predstavnicima svih medijskih i novinarskih udruženja i organizacijama civilnog društva, „kako bi se upoznali sa predloženim rešenjima“.

Prema njenim rečima, time ii taj proces „bio transparentan i inkluzivan“.

Brnabić je zahvalila partnerima iz OEBS na podršci koju pružaju u ovom procesu.

Taj predlogu izmena i dopuna Krivičnog zakonika je izradilo Ministarstvo pravde, a na osnovu analize profesora Zorana Stojanovića.

Na redovnom mesečnom sastanku, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković upoznao je sa aktuelnim predmetima koje javna tužilaštva vode u vezi sa krivičnim delima na štetu bezbednosti novinara.

Za slučaj novinara portala Nova S Marka Vidojkovića, Stamenković je podsetio da je  23. avgusta poslata zamolnica austrijskim organima, preko Ministarstva pravde, za sprovođenje istražnih radnji „i da se još uvek čeka odgovor“.

„Imajući u vidu važnost predmeta dogovoreno je da se ponovo urgira kod austrijske strane da dostavi informacije koje su tražene“, navodi se u saopštenju.

U slučaju novinara Vidojkovića, pripadnici MUP „hitno su reagovali i izvršili provere Instagram profila sa kojeg su Vidojkoviću upućene pretnje“.

Tada je utvrđeno da je ovom profilu pristupano sa IP adrese koja pripada telekomunikacionim operaterima iz Austrije i da broj telefona na koji je profil registrovan pripada austrijskom operateru mobilne telefonije“, dodaje se u saopštenju.

Tada je Republičko javno tužilaštvo u saradnji sa austrijskim nadležnim organima, identifikovalo M.N. kao osumnjičenu.

Stamenković je obavestio da je za osumnjičenom M.., koja živi u Beču,  „u međuvremenu raspisana potraga“.

On je obavestio da je Republičko javno tužilaštvo odmah uzelo u rad predmet koji se odnosi na nove pretnje upućene Vidojkoviću i njegovom kolegi, voditelju emisije „Dobar, loš, zao“ Nenadu Kulačinu.

Tužilaštvo je odmah postupilo po prijavi koju je za ova dva novinara podneo NUNS, za pretnje koje su upućene preko društvenih mreža, dodaje se u saopštenju.

U slučaju napada na novinara Daška Milinovića iz Novog Sada, treći okrivljeni, Nemanja Kovačević, koji je bio u bekstvu, predao se, rečeno je na sastanku.

Nakon sledećeg glavnog pretresa očekuje se da bude poznato više informacija o ovom predmetu, dodaje se u saopštenju.

U slučaju novinara Milana Jovanovića iz Grocke, Radna grupa je obaveštena da Apelacioni sud još uvek nije doneo odluku po žalbi troje prvostepeno osuđenih, dok je postupak protiv četvrtog u toku.

Na sastanku je Veran Matić obavestio o radu SOS telefona u prethodnom mesecu.

Matić je istakao da će sredinom oktobra učestvovati na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti novinara u Tirani, na kojoj će, kako je najavio, predstaviti iskustva i mehanizme koje Srbija koristi u cilju unapređenja sveukupne bezbednosti predstavnika medija.

Na sastanku je istaknuto da je SOS telefon jedinstven mehanizam koji je Srbija uvela, i da je to jedan od rezultata rada upravo Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Brnabić je zahvalila partnerima iz ambasade Norveške koji su obezbedili sredstva za nastavak rada i funkcionisanja SOS telefona u narednih godinu dana.

Predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Dejan Stojanović informisao je o aktivnostima u vezi sa implementacijom Medijske strategije kao i o radu Radne grupe koja priprema izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima.

Rečeno je da će naredni sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara biti održan 28. ili 29. oktobra.

IZVOR: BETA