Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Tužne ocene EU o medijima

13.05.2021.

Pad medijske slobode na Balkanu nagriza evropske vrednosti demokratije i vladavine zakona i stvara klimu zrelu za dezinformacije, koja gaji anti-EU i anti-zapadni osećaj širom regiona, piše za portal Euraktiv Piter Horoks, bivši direktor svetskog servisa BBC, a sada član Odbora za sadržaj N1 na Balkanu.

Horoks smatra da čak i ako njihova svrha nije da vređaju, poslednje procene Evropske unije o medijskim slobodama u zemljama kandidatima na zapadnom Balkanu deluju tužno. On dodaje da se izveštaj o Srbiji "teši usvajanjem nove medijske strategije u zemlji, ali primećuje odsustvo bilo kakvog poboljšanja u ukupnom okruženju za slobodu izražavanja".

"Oprezno primećuje da pretnje, zastrašivanje i nasilje nad novinarima ostaju izvor ozbiljne zabrinutosti. Problemi koje su autori izveštaja opisali proširili su se po regionu i na neke države članice EU", podseća Horoks.

Prema njegovim rečima, slučajevi ugnjetavanja medija u nekim državama zapadnog Balkana "podstiču zemlje koje teže pristupanju EU da veruju da kršenje slobode izražavanja i pripitomljavanje medija nisu prepreka članstvu u evropskom klubu".

"Srbija je najbolji primer. Vlada izjednačava kritičko novinarstvo sa antiustavnom aktivnošću i ne okleva da nezavisne medije prikaže kao dobavljače lažnih vesti koje su umešane u hibridni rat protiv nje", napisao je Horoks.

Podsetio je da su "neki političari iz vladajuće stranke povezali nezavisne medije sa organizovanim kriminalom, dok su drugi sugerisali da su nezavisni mediji umešani u terorističke aktivnosti", prenosi N1.

Horoks ukazuje i da policija u Srbiji ne istražuje pritužbe nezavisnih novinara na fizičke napade i druge oblike uznemiravanja, dok slučajevi koji i stignu do suda retko rezultiraju osudama, što je stvorilo klimu nekažnjivosti.

"Kombinacija nedostatka transparentnosti na srpskom medijskom tržištu, upotrebe državne pomoći i vladinog regulatora daju Telekomu Srbije nepravedne prednosti i prete da istisnu druge operatore koji nisu povezani sa Vladom Srbije. Ovo je prijateljski kapitalizam u praksi", napisao je Horoks.

"Lideri EU trenutno ne vide situaciju kao dovoljno ozbiljnu da bi mogli preduzeti mere u Srbiji ili negde drugde“, napisao je Horoks, dodajući: "Ironično je da EU povećava svoju podršku Srbiji kada se vladavina prava pogoršava, a rastu sponzorirane dezinformacije".

"Vreme je da lideri EU preispitaju poruku koju šalju", napisao je Horoks za Euraktiv.

IZVOR: FONET

Najnovije