Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

U Rusiji najmanje 120 novinara privedeno za vikend

Rusija

Prema praćenju Ruskog sindikata novinara i medija, najmanje 120 novinara je privedeno, ometano u svom radu ili pretučeno dok su pratili proteste.
Ruski sindikat novinara i medija i Ruski sindikat novinara zabeležili su 31. januara najmanje 120 slučajeva pritvora, ometanja i nasilja nad novinarima, pokrivajući proteste u znak podrške lideru opozicije Alekseju Navaljnom u zatvoru.
Evropska federacija novinara (EFJ) poziva ruske vlasti da prestanu da zastrašuju novinare i da ih više ne sprečavaju da rade svoj posao.
U nedelju su desetine hiljada izašle na ulice širom Rusije da pokažu podršku zatvorenom lideru opozicije Alekseju Navaljnom.
Do kasne nedelje u večernjim satima, više od 5.000 ljudi bilo je privedeno u najmanje 85 gradova širom Rusije, navodi OVD Info, nezavisna nevladina organizacija koja nadgleda skupove. Novinari su privedeni, ometani ili zastrašivani u najmanje 32 grada, uključujući Moskvu, Sankt Peterburg, Samara, Tjumenj, Habarovsk, Ulan-Ude…
Prema praćenju Ruskog sindikata novinara i medija, najmanje 120 novinara je privedeno, ometano u svom radu ili pretučeno dok su pratili proteste.
Nadležni organi za sprovođenje zakona zadržali su novinare iz glavnih ruskih i međunarodnih medija (Кommersant, Radio Svoboda, Novaya Gazeta, RBК, Ekho Moskvy) i iz malih ili regionalnih medija (Baza, Open Media, Кholod, MBКh Media , Soto.Vision, RusNews, Acitivatica, Кaravan, the Shtab channel, Navalny LIVE, Rabochaya Democracy , Reporter-NN, Yakkutia.Info, Udm-info……).
Prema podacima Ruskog sindikata novinara, glavni urednik Batayskoe Vremya osuđen je na 10 dana zatvora u Rostovu; novinar DonDay je zadržan i kažnjen u Rostovu; fotoreporter je uhapšen u Murmansku; nekoliko novinara, uključujući glavnog urednika Babr.Media Andreja Temnova i glavnog urednika Yakkutia.Info Denisa Adamova, privedeno je u Irkutsku i Кrasnojarsku; Sergej Smirnov, glavni urednik Mediazona, zadržan je u Moskvi; novinar Nikolaj Svanidze takođe je zadržan u Moskvi...
„Sveukupno, ove nedelje videli smo dvostruko više kršenja slobode medija nego prethodnog vikenda. Represija se pojačava Novinari koji su pratili ove demonstracije bili su jasno identifikovani. Pozivamo ruske vlasti da zaštite novinare, a ne da ih zastrašuju ili sprečavaju da rade “, istakao je  Rikardo Gutirez generalni sekretar Evropske federacije novinara.
IZVOR: IFJ