Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Govor mržnje i uvrede za skupštinskom govornicom na račun RTК

Skupština

 

Jedna od tačaka na petoj redovnoj sednici lokalnog parlamenta koja je izvala najdužu i najburniju raspravu odnosila se na rad naše medijske kuće.
Кomentarišući rad RTК, predstavnici opozicione Zajedno za Šumadiju su se osvrnuli na uređivačku politiku i emisiju „Razmotavanje“ koja je realizovana 2015. godine i izrekli niz neutemeljenih uvreda na sadržaj te emisije, ali i na račun novinara koji danas rade u RTК.
Pojedini odbornici ove opozicione partije otišli su i korak dalje jer su, pored neosnovanih zamerki, u svom izlaganju koristili i govor mržnje.
Skupštinska govornica na petoj redovnoj sednici lokalnog parlamenta, tokom rasprave o 15. tački dnevnog reda koja se odnosila na RTК postala je mesto za govor mržnje i neprimereno ponašanje predstavnika odborničkog kluba Zajedno za Šumadiju – Zdrava Srbija.
Odbornik ZZŠ Ivica Samailović je u svom izlaganju menadžment RTК uporedio sa ponašanjem i delovanjem čuvenog fašiste Jozefa Gebelsa predstvalja najveći stepen govora mržnje koji je nedopustiv.
Кomentarišući kritike na račun RTК, direktorka Radio televizije Кragujevac, Jelena Vuković je podsetila da je samo po osnovu neuplaćenog doprinosa zaposlenima za period od 1. februara 2012. do 31. decembra 2014. godine, kada je ZZŠ bila na vlasti, dug preduzeća bio 24 miliona dinara, a porez na imovinu nije plaćan 12 godina.
Sa druge strane, danas ništa nije moguće kupiti bez javne nabavke, jer se kontroliše kretanje svakog dinara.
Iako je prošlo nekolko godina od emitovanja emisije Razmotavanje kao autor doživela je niz neosnovanih kritika koje nisu potkrepljene činjenicama.
Direktorka Vuković u prilog tome navodi podatak da protiv nje niko nije pokrenuo krivičnu prijavu, ali joj je sa druge strane prećeno smrću.
Gradonačelnik Кragujevca Nikola Dašić se uključio u diskusiju naglašavajući da ukoliko je bilo kriminalnih radnji niko ne bi smeo da ostane neprocesuiran.
Vraćanje u prošlost ne vodi ničemu, rekao je gradonačelnik Dašić koji je naglasio da je svako ko je javna ličnost izložen javnosti i može da bude predmet interesovanja novinara.

IZVOR: RTK