Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Saopštenje Sindikata novinara "Novosti"

09.10.2020.

S A O P Š T E NJ E

Sindikat novinara Srbije – Sindikalna organizacija “Novosti” (SINOS - SO “Novosti”) poziva direktora  Kompaniije “Novosti”  da povuče  Aneks ugovora o radu  kojim se novinarima  za istu zaradu trostruko uvećava radna norma.

Odluku direktora da se od novinara zahteva da uz  normu, koja u proseku iznosi 25 naslova za štampano izdanje i  čija je struktura određena Osnovnim ugovorom o radu,  svakodnvno  napiše tri vesti za Portal Novosti, SINOS - SO “Novosti” ocenjuje, najblaže rečeno - neprimerenom.

SINOS – SO “Novosti” razume da print, posebno u uslovima  COVID-19,  posluje u teškim uslovima, ali to ne može biti opravdanje za nove namete zaposlenima koji, prateći dnevne obaveze, iz meseca u mesec prebacuju normu,  a za to primaju izuzetno niske zarade, čak i bez prava na stimulaciju.

Novinari Novosti, nikada se nisu bunili protiv uvećanja obima rada u redovnim i u svim vanrednim okolnostima, kao što je upravo, pandemija virusa korona. O angažovanju od kuće da se i ne govori, jer novinar nema radno vreme. To ne činimo ni sada. Aneks koji smo potpisali samo je kap koja je prelila čašu svih onih, koji godinama za svoj rad nisu adekvatno nagrađeni, a potpuno su posvećeni poslu i očuvanju ugleda Novosti.

Osim navedenog, praksa slanja vesti za Portal Novosti, pokazala je da primenena ove obaveze dodatno opterećuje malobrojnu ekipu Portala, a da mnoge kolege šalju vesti da bi formalno ispunili zadatak, a da te informacije ne zavređuju objavljivanje. Dakle, ne donose nikakav kvalitativni napredak, samo povećava broj objavljenih vesti.

S obzirom na to da ste istim aneksima obavezali i dopisnike, podsećamo da im za posao “predaje”  vesti za Portal Novosti niste obezbedili nikavu obuku, koji za razliku od kolega iz Beograda ne mogu da traže pomoć od zaposlenih na Portalu. Inače, utrostručena norma je za dopisnike veliki problem jer su oni na terenu, ne samo novinari, već i fotoreporteri i vozači.

Za Izvršni odbor SINOS ­– SO Novosti

V.D. predsednica Ivana Kovačić

U Beogradu 8. oktobar 2020.

Dostavljeno:

-direktoru društva