Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Protest u Novom Sadu zbog otpuštanja s RTV, oko 250 zaposlenih ostaje bez posla

RTV

Predstavnici Sindikata kulture i umetnosti medija "Nezavisnost" održali su protest u Novom Sadu, zbog, kako su naveli, najavljenog otpuštanja radnika sa Radio televizije Vojvodine.
Protestom, odnosno konferencijom za novinare, sindikalci su, kako su rekli, hteli da upoznaju javnost sa onim što se dešava na RTV-u.
A to je da će 200 zaposlenih u RTV krajem meseca ostati bez posla, zajedno s 56 koji su već otišli tokom jula, što, prema rečima predstavnika "Nezavisnosti", čini 20 odsto zaposlenih u toj medijskoj kući.
Reporterka N1 koja je pratila protest kaže da su svi koji ostaju bez posla zaposleni preko posredničke agencije za zapošljavanje i da im ističu ugovori.
Razlog što neće moći da nastave da rade je manjak od 201 miliona dinara u budžetu, toliko je rebalansom budžeta zakinuto novca za RTV.
Iz sindikata "Nezavisnost" ukazuju na tešku situaciju, kažu da nije fer prema zaposlenima, naročito, kažu, u trenutku epidemije, kada država pomaže firmama da ne otpuštaju radnike, ovi ljudi su - građani drugog reda.
Poruka s konferencije za novinare, kako javlja reporterka N1, je da će tokom nedelje izaći na ulice i protestovati. Neće tražiti od rukovodstva RTV-a da ih primi, s obzirom da, kako naglašavaju, to nisu uradili do sada.
IZVOR: N1