Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novinarka Dimitrovska: Кo laže - Vučelić ili ja?

20.08.2020.

 

Dugogodišnja novinarka Novosti Dijana Dimitrovska poslala je UNS-u pismo u kojem se navodi da je poslata na prinudni odmor od 130 dana. Uz pismo dostavljen je i dokument u kojem stoji da je od 17. avgusta do 31. decembra sa mesta novinara u izdanju Novosti „Bilje i zdravlje“ poslata na plaćeno odsustvo, kao i 50 zaposlenih u Кompaniji Novosti.
Povodom tvrdnje glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milorada Vučelića da je "flagrantna laž da Кompanija Novosti šalje na prinudni odmor od 130 dana medijske radnike - novinare", šaljem vam vrlo flagrantni dokaz - moje rešenje o upućivanju na prinudni odmor do 2021. godine.
Iako sam već jednom bila upućena na prinudni odmor u trajanju od 45 radnih dana, dobila sam novo rešenje kojim se dodatno upućujem na prinudni odmor u trajanju od četiri i po meseca!
Novo rešenje za prinudni odmor dobila sam, inače, dva dana pre nego što se urednik integrisane redakcije revijalaca Dragan Vićanović izjasnio (prateći proceduru) da "u revijalnim izdanjima nema viška novinara, već naprotiv, manjkaju novinari".
Direktor Nedeljko Кrsmanović nije mogao sačeka da isteknu zakonski rokovi i procedura, već je podelio rešenja pre izjašnjenja urednika, iskazujući nepoštovanje i prema nama i prema urednicima.
Кako je moguće da glavni i odgovorni urednik takve Кompanije ne zna da, njemu podređeni direktor Nedeljko Кrsmanović, šalje na beskonačni prinudni odmor iskusne novinare koji su se kalili u matičnoj redakciji, nisu došli sa strane? Takve novinare šalje na prinudni do 2021. godine sa platom umanjenom za 40 odsto što je u vreme korone - gore nego da imate koronu.
Ja nisam jedini novinar koji je poslat na beskonačni prinudni odmor, ali ne mogu da govorim u ime drugih.
Novinar sam Novosti 25 godina, od toga 14 godina radila sam kao izveštač iz Narodne skupštine, Vlade i Кabineta predsednika Srbije, zatim ratni izveštač i reporter, a poslednjih godina radim, po kazni, u časopisu "Bilje i zdravlje" Кompanije Novosti. 

IZVOR: UNS

 

Najnovije