Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gajović: Nikad se ne bih pomirio sa prodajom „Politike“

Gajovic

Da list „Politika“ treba da bude u vlasništvu države, smatra državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović, ali i novi generalni direktor Politike AD Zoran Mošorinski. U Medijskog strategiji, međutim, piše da država treba da napusti sve medije, kao i da se njihova privatizacija okonča.

Gajović za UNS kaže da „Politikina“ kuća „zaslužuje reformu“. Smatra da Politika AD i Politika novine i magazini (PNM) treba da se „ujedine“, kao što je to bilo nekada, i da takva medijska kuća bude u „većinskom paketu države“. Nije za prodaju „Politike“ i njenog brenda.
„’Politika’ je srpski brend i sa njim se ne može trgovati. Naprotiv, treba ulagati i pomoći mu“, kaže on i dodaje da je rešenje za „Politiku“ i da država odredi novi menadžment te kuće.
„’Politika’ bi trebalo da bude izuzeta iz postupka prodaje na tržištu. To bi bio leks specijalis. Ne mogu da vidim ‘Politiku’ privatizovanu. Nikada se ne bih pomirio sa tim“, kaže Gajović, bivši glavni i odgovorni urednik „Ilustrovane Politike“.
Ipak, u Medijskoj strategiji, koja je usvojena krajem januara ove godine, stoji da treba da se sačini i sprovede plan potpunog izlaska države iz vlasništva u privrednom društvu Politika AD.  
Gajović, suprotno, kaže da je interes građana da se „Politika“ ne privatizuje, jer je ona „srpski brend, tradicija, kultura“. Pita i da li su članovi radne grupe koji su radili na Medijskoj strategiji to znali, pre nego što je usvojena. 
Кrajem jula, Politike AD, koja ima 50 odsto udela u vlasništvu PNM-a, izdavača dnevnog lista „Politika“, dobila je novog generalnog direktora Zorana Mošarinskog. On je za UNS rekao da se „nada“ da će „Politika“ „ostati državna“, kao i da će doći do spajanja Politike AD i PNM-a.
Osim Politike AD, u kojoj je država najveći akcionar, druga polovina PNM-a u vlasništvu je Ist medija grupe koja se dovodi u vezu sa biznismenom Miroslavom Bogićevićem.
Ist medija grupa preuzela je 50 odsto vlasništva u PNM-u od nemačkog WAZ-a 2012. godine, a 2016. godine izbrisana je iz Registra poreskih lica Ruske federacije gde joj je bilo sedište jer nije imala prometa na računu. 
Politika AD, suvlasnik PNM-a, izdavač je magazina Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, dok PNM izdaje listove „Politiku“ i „Sportski žurnal“.

IZVOR: UNS