Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Zoran Mošorinski generalni direktor Politike AD

12.08.2020.

 

Novi generalni direktor Politike AD je Zoran Mošorinski, koji je na tom mestu zamenio Zefirina Grasija, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).
Za UNS Grasi objašnjava da je u dva mandata bio generalni direktor Politike AD, kao i da je ispunio uslove za penziju. Ostaje glavni urednik „Politikinog zabavnika“, na funkciji koju obavlja od oktobra 1989. godine.
Mošorinski, koga je za direktora izabrao Nadzorni odbor Politike AD, za UNS kaže da neće biti promena u radu te kompanije, kao i da je cilj da se očuva „Politikina“ kuća i brend. „Zadatak je da preživimo krizu medija, koja je počela od 2008. godine“, navodi Mošorinski, koji je poslednjih devet godina bio zamenik generalnog direktora Politike AD.
U Agenciji za privredne registre upisani su i novi članovi Izvršnog odbora. Novi generalni direktor Politike AD Mošorinski potvrdio je za UNS da su novi članovi Izvršnog odbora Miloš Ilić, Marija Vučković i Željko Кorica. Navodi i da je Danilo Jakić napustio to telo.
Zoran Mošorinski je došao u „Politiku“ 1984. godine. Jedan je od osnivača magazina Svet kompjutera, u kojem je bio urednik do 2000. godine.
Inače, Politika AD izdavač je magazina  Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga. Dnevne novine Politika i Sportski žurnal izlaze u okviru firme Politika novine i magazini, stoji na sajtu Politike AD. Najveći akcionar u Politici AD je država.
Podsetimo, Politika AD ima 50 odsto udela u vlasništvu Politike novine i magazini, dok je druga polovina u vlasništvu Ist medija grupe koja se dovodi u vezu sa biznismenom Miroslavom Bogićevićem.
Ist medija grupa preuzela je 50 odsto vlasništva u PNM-u od nemačkog WAZ-a 2012. godine, a 2016. godine izbrisana je iz Registra poreskih lica Ruske federacije gde joj je bilo sedište jer nije imala prometa na računu. 

IZVOR:

 

 

Najnovije