Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кačinjski pozvao na regulaciju propisa o stranim medijima u Poljskoj do 2023.

21.07.2020.

 

Poljska želi da izmeni propise koji regulišu koncentraciju medija u stranom vlasništvu pre isteka mandata sadašnje vlade 2023. godine, izjavio je lider vladajuće stranke Prava i pravde Jaroslav Кačinjski.
Ta stranka već dugo smatra da se strani mediji mešaju u unutrašnje stvari Poljske i da bi domaći mediji morali da imaju značajnije mesto. Te optužbe ponovo su se čule u nedavnoj predsedničkoj kampanji, tokom koje je Andžej Duda više puta tvrdio da strani mediji dezinformišu javnost, prenosi Rojters.
Na pitanje da li će partija Prava i pravde izmenu propisa predložiti pre narednih parlamentarnih izbora, Кačinjski je za nacionalni radio rekao da će to biti urađeno dosta brzo.
„Uradićemo to mnogo pre kraja mandata, bar na zakonodavnom nivou, ali uspeh čitavog procesa povezan je sa mnogim promenama koje moramo da uradimo u zemlji, kao i od međunarodnih odnosa“, rekao je Кačinjski.
U stranci su ipak, svesni da će novi zakon morati da bude u skladu sa propisima Evropske unije, koji bi u velikoj meri mogli da osujete nameru vladajuće partije da ograniči uticaj stranih medija.
Pobeda Dude na predsedničkim izborima dala je novi vetar u leđa i ohrabrila vladajuću partiju da još žešće nastavi sa kritikama stranih medija, a Кačinjski kaže da se u stranci trenutno vode diskusije o tome kako bi novi zakon trebalo da izgleda.
Jedan od funkcionera partije Prava i pravde rekao je Rojtersu da se razmatraju razne opcije, a jedna od ideja je da se od stranih vlasnika, uglavnom nemačkih, kupuju regionalni mediji.

IZVOR: FONET

 

Najnovije