Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Majkrosoft otpušta novinare, angažuje robote

"Majkrosoft"

 

Američka tehnološka kompanija Majkrosoft planira da otpusti na desetine novinara po ugovoru koji rade na njegovom vebsajtu MSN i da umesto njih angažuje automatizovane sisteme za izbor vesti, objavili su američki i britanski mediji.
Trenutno novinari po ugovoru vrše selekciju članaka medijskih kuća, naslove i slike koji će biti objavljeni na sajtu MSN.
Ove zadatke medijske proizvodnje uskoro će obavljati veštačka inteligencija, rekli su izvori za Sijetl tajms. Кompanija Majkrosoft pak navodi da je reč o redovnoj analizi poslovanja, prenosi BBC.
"To može rezultirati povećanim investicijama u neke oblasti i s vremena na vreme, promenama u drugim. Ove odluke nisu rezultat trenutne pandemije", navodi kompanija.
Majkrosoft kao i druge tehnološke kompanije plaća medijskim organizacijama upotrebu njihovog sadržaja na svom sajtu. Ali zapošljava i novinare koji odlučuju o tome koje priče će se objaviti i kako će biti prezentovane.
Кrajem juna oko 50 novinara po ugovoru izgubiće posao, ali će ostati oni koji su zaposleni sa punim radnim vremenom.
"Demorališuće je pomisliti da mašine mogu da nas zamene", rekao je jedan od novinara kojima preti otkaz.
Majkrosoft je jedna od mnogih tehnoloških kompanija koje eksperimentišu sa takozvanim robotizovanim novinarstvom u cilju smanjenja troškova. Кompanija Gugl takođe investira u ispitivanje takvog oblika rada.

IZVOR: TANJUG