Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Stef Blok: Ozbiljno smo zabrinuti za bezbednost novinara

Netherlands

 

Veoma mi je drago što dolazim u posetu Srbiji. Između naših dveju zemalja postoje snažne veze i dobro je videti se i razgovarati o temama koje nas zaokupljaju – kaže u razgovoru za Danas ministar spoljnih poslova Holandije Stef Blok.

 

Blok je danas u zvaničnoj poseti Srbiji. Ističe da trgovinska razmena između Holandije i Srbije neprestano raste po godišnjoj stopi od sedam do 10 odsto, i da je sada dostigla gotovo 700 miliona evra.

Kako vidite stanje vladavine prava u Srbiji, uključujući i slobodu medija, s obzirom na to da su reforme u toj oblasti ključne za pristupanje zemlje EU?

– Reforme usmerene na jačanje vladavine prava u središtu su procesa pristupanja Srbije jer je vladavina prava u središtu naše Unije kao takve. U tom smislu, Holandija prepoznaje reforme koje Srbija sprovodi godinama unazad. Istovremeno, brine nas nedostatak napretka u oblastima poput borbe protiv korupcije, ili u vezi sa jačanjem nezavisnosti sudstva. Uspostavljanje stabilnog sistema ravnoteže svih grana vlasti, u kojem je neophodno nezavisno sudstvo, stalna je odgovornost sve ove tri grane vlasti.

Holandija takođe pridaje veliku važnost slobodi izražavanja. Tamo gde postoji dijalog, demokratija cveta. Gde ima suočavanja, na videlo izbija istina. U svemu tome, novinari imaju glavnu ulogu. Holandija će se pridružiti Unesku u organizovanju konferencije povodom Svetskog dana slobode štampe u Hagu od 22. do 24. aprila sledeće godine. Kada je o Srbiji reč, rad na Medijskoj strategiji, iako dug i ne bez problema, znak je napretka. Nadamo se njenom usvajanju i primeni jer je to najvažnije. Međutim, ozbiljno smo zabrinuti za bezbednost novinara i pažljivo pratimo situaciju. U slučajevima pritisaka ili napada na novinare, dobro je da mediji i organizacije civilnog društva ostavnu aktivni i da održavaju pritisak kako bi se ti napadi razrešili. Ali to nije dovoljno: neophodno je počinioce svih napada privesti pravdi i prekinuti atmosferu nekažnjivosti.

IZVOR: "Danas"