Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pašalić: Medijske slobode ugrožene, novinari izloženi napadima

04.11.2019.

 

Profesionalni rad i status novinara urušeni su materijalnim statusom, fizičkim i svakim drugim napadima, ali i govorom mržnje i diskriminatorskom terminologijom, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji se obeležava 2. novembra.
Zoran Pašalić kaže da je takav zaključak sadržan i u izveštaju koji je o radu zaštitnika dostavio Narodnoj skupštini i predstavio javnosti, te da je u tom izveštaju konstatovao i da su u netolerantnoj atmosferi posebno zabeleženi "vulgarni verbalni napadi na novinarke koje su iznosile kritičke stavove u javnosti i pri tom vređane na najprimitivniji način".
"Zapaljive izjave pospešuju okruženje u kome je moguće ne samo verbalno već i fizički napasti novinare, o čemu govore i podaci medijskih udruženja", kaže ombudsman i navodi podatke NUNS-a prema kojima je ove godine bilo stotinu napada na novinare, od kojih devet fizičkih.
Novinari i medijski eksperti slažu se u oceni da su medijske slobode u dužem periodu ugrožene, o čemu govore i međunarodni izveštaji, podseća Pašalić.
Podseća i da je više puta upozorio javnost na gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja i tražio da se odgovorni za pretnje, počinioci nasilja i zastrašivanja novinara privedu pravdi.
"Pored javne osude pozvao sam medijska udruženja i asocijacije da pristupimo izradi medijske platforme na kojoj bi bili zabeleženi svi pritisci na novinare i formiranju jačeg mehanizma zaštite novinara u Srbiji", kazao je Pašalić i ponovio da su nadležni državni organi dužni da zaštite ugrožene novinare i da im obezbede uslove u kojima će profesionalno i bez straha obavljati svoj posao, a one koji ih napadaju privesti pravdi.
To, međutim, kako je ocenio u saopštenju koje je dostavljeno medijima, neće biti moguće dok god se ne reše ubistva novinara na čije se rasvetljavanje čeka decenijama.

IZVOR: TANJUG

 

Najnovije