Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Fajon na sastanku sa Vučićem: Zabrinutost za slobodu medija u Srbiji

31.10.2019.

 

Predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije (POSP) Tanja Fajon u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izrazila je zabrinutost za slobodu medija u Srbiji, ali je istovremeno čestitala na izradi medijske strategije.
Кako se navodi u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika Srbije, Fajon je rekla da se Evropski parlament zalaže za proširenje EU i da je Srbija među, kako je navela, najozbiljnijim kandidatima.
"Evropski parlament će nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja EU i zagovara srpski pristup kao najbolji način za napredak u evropskim integracijama", rekla je Fajon.
Ona je dodala da očekuje da će Evropski savet promeniti odluku u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da će poslati pozitivan signal tim zemljama pre Samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu.
Fajon je čestitala na ekonomskim uspesima Srbije i zahvalila na mogućnosti da Evropski parlament posreduje u dijalogu vlasti i opozicije.
Vučić je ocenio pozitivno dogovor lidera zemalja članica o nosiocima najznačajnih funkcija u Evropskoj uniji i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.
On je čestitao Tanji Fajon na izboru za predsednicu delegacije Evropskog parlamenta pri parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije.
Vučić je naglasio da Srbija pozdravlja i izbor Vladimira Bilčika na mesto novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, uz zahvalnost njegovom prethodniku, Dejvidu Mekalisteru, na doprinosu i aktivnoj podršci evropskim integracijama Srbije.
"Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, a regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja predstavljaju naše spoljnopolitičke prioritete", istakao je Vučić.
Dodao je da Srbija pridaje veliku važnost Berlinskom procesu, čiji se značaj ogleda u, kako je istakao, pružanju podrške evropskim integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

IZVOR: N1

 

Najnovije