Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pismo direktora Radio Beograda povodom pritvaranja novinara na КiM

07.10.2019.

 

Radio-televizija Srbije i Radio Beograd kao deo Javnog medijskog servisa pozvali su u pismu Sema Fabricija, ambasadora i šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, i Andreu Oricija, šefa misije OEBS-a u Srbiji, kao i tu misiju na Кosmetu, Unmik i Grejama Diksona, direktora Evroradija, da osude postupak kosovske policije, koja je juče neosnovano pritvorila četvoročlanu ekipu Radio Beograda tokom radnog zadatka uoči parlamentarnih izbora na Кosovu i Metohiji.
U pismu koje je potpisao direktor Radio Beograda Milan Nedić pored ostalog se kaže:
"U godini kada Radio Beograd obeležava 95. rođendan, kao najstariji elektronski medij na Balkanu, prvi put se susreće sa neosnovanim napadom, kojim se direktno sprečava sloboda kretanja ljudi, a posebno novinara i medijskih radnika, kao i sloboda javnog informisanja. Jedini razlog može biti taj što je službeno vozilo RTS-a imalo beogradske registracije", navodi se u pismu.
"Molimo Vas da, u skladu s međunarodno priznatim evropskim normama i konvencijama koje važe u civilizovanom svetu, osudite ponašanje privremenih organa u Prištini, zatražite objašnjenje za ovakvo sramno i ničim izazvano ponašanje i zaštitite pravo novinara da objektivno i nepristrasno izveštavaju o vanrednim parlamentarnim izborima za poslanike kosovske skupštine i svim događajima na Кosovu i Metohiji", ističe se u pismu.
Ekipa Prvog programa Radio Beograda privedena je u КPS Južna Mitrovica i zadržana šest sati u pritvoru.

IZVOR: RTS

Najnovije