Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS POZVAO EFJ RA REAGUJE POVODOM PRIVOĐENJA EKIPE RADIO BEOGRADA U JUŽNOM DELU KOSOVSKE MITROVICE

rb2

Sindikat novinara Srbije uputio je dopis Evropskoj federaciji novinara (EFJ) u kojem traži da reaguju povodom jučerašnjeg  privođenja ekipe Prvog programa Radio Beograda u južnom delu Kosovske Mitrovice. Oni su šest sati proveli u pritvoru, a razlog privođenja nije poznat.

Prema rečima kolega iz Radio Beograda ( novinarke Nataše Aćimović i tonca Aleksandra Bojovića ) policija je zaustavila i detaljno pretresla službeno vozilo RTS-a.  Muški deo ekipe pretresli su kao kriminalce sa rukama na automobilu i raširenim nogama.Cela ekipa odvedena je u stanicu u Južnoj Mitrovici na saslušanje gde su im oduzeti mobilni telefoni. Nakon šest sati pušteni su  na slobodu, uz napomenu da treba da se vrate u severnu Kosovsku Mitrovicu, jer nije bezbedno da idu dalje ka Gračanici, gde su prvobitno nameravali da krenu.

Ovo nije prvi put da se novinarima iz Srbije ne dozvoljava da obavljaju svoj posao u skladu sa međunarodnim konvenicjma. SINOS  zahteva od privremenih institucija na Kosovu i Metohiji i predstavnika međunarodnih institucija da  svim novinarima omoguće slobodu kretanja i rada.

IZVOR: SINOS