Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

BIRN: Najveći udeo u raspodeli sredstava imali provladini tabloidi i firme

10.09.2019.

 

Nedovoljno transparentan proces izbora članova komisija, nejasni kriterijumi za procenu predloženih projekata i odsustvo medijskih stručnjaka najveći problemi prilikom redistribucije novca na javnim konkursima za sufinansiranje medijskog sadržaja, pokazuje istraživanje BIRN-a.
Ovo istraživanje pruža detaljnu analizu o medijskim udruženjima koja su imenovala članove komisija i njihovom stručnom kapacitetu za obavljanje ovog posla i nudi preporuke za uspostavljanje kriterijuma za izbor članova, navodi se iz BIRN-a.
Кako navode, istraživanje pokazuje da su članovi konkursnih komisija neretko birani iz redova bliskih vlasti, te da su najveći udeo u raspodeli sredstava imali provladini tabloidi i firme, dok su relevantna udruženja izostajala iz učešća u komisijama.
„Tako je na primer na konkursima u Vojvodini u 38 opština u samo četiri mesta bilo članova komisija iz relevantnih i reprezentativnih medijskih udruženja, dok je društvo novinara Niša imalo dvostruko više članova u konkursnim komisijama Ministarstva kulture i informisanja u 2018. godini, u odnosu na udruženja kao što su NUNS ili UNS“, ističu iz BIRN-a.
Istraživanje obuhvata podatke o javnim konkursima lokalnih samouprava u periodu od 2015. do 2018. godine.

IZVOR: "Danas"

 

Najnovije