Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Međunarodne novinarske organizacije podržale zahteve Maje Pavlović

EFJ

 

Međunarodna i evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) danas su podržale zahteve vlasnice novosadskog Кanala 9 Maje Pavlović, koja 16. dan štrajkuje glađu, da se naknade koje plaćaju regionalne televizije usklade sa njihovim prihodima, kao i da je primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
U saopštenju IFJ-a i EFJ-a navodi se da Pavlović, koja treći put za 15 meseci štrajkuje glađu, osporava visinu naknada koje naplaćuju regionalnim i lokalnim emiterima organizacije za zaštitu autorskih prava i fonograma (OFPS i SOКOJ), Regulatorno telu za elektronske medije (REM) i „Emisone tehnike i veze“ (ETV).
Međunarodne novinarske organizacije u saopštenju navode da se pridružuju svojim članovima Udruženju novinara Srbije (UNS), Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) i Sindikatu novinara Srbije (SINOS) u podršci ispunjenja zahteva Maje Pavlović.
"Problemi Кanal 9 i drugih regionalnih televizija sežu od 2014, a dodatno su pogoršani digitalizacijom 2015. godine, kada su sve lokalne televizijske stanice postale regionalne. Кao rezultat, povećali su im se troškovi emitovanja", objasnio je u pismu EFJ-u predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.
U saopštenju se navodi da SINOS poziva nadležne institucije da što pre donesu odluku o smanjenju nesrazmernih naknada Кanalu 9, kao i da je jasno da ako se ovo pitanje hitno ne reši, po sredi državni pritisak na lokalne medije.
IFJ i EFJ u saopštenju navode da je NUNS poslao pismo predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru u kome se navodi da bi "rešavanje zahteva Pavlović značajno olakšalo ekonomski položaj svih lokalnih i regionalnih emitera“.

IZVOR: EFJ