Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Prodaja Кompanije Novosti; Smederevski biznismen jedini zainteresovani kupac

"Večernje novosti"

 

Štamparija Borba a.d, većinski vlasnik Кompanije Novosti, na jučerašnjoj sednici Skupštine akcionara donela je odluku da odobri ugovor o prodaji ove medijske kuće privrednom društvu Media 026 d.o.o. Vučak Bobanu Rajiću, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Ugovorena cena Кompanije Novosti iznosi oko 300 miliona dinara.
Skupština akcionara Štamparije Borba je na jučerašnjoj sednici dala saglasnost na „raspolaganje imovinom velike vrednosti“ kojom je odobreno zaključenje kupoprodajnog ugovora, čime će, ukoliko bude potpisan, privrednom društvu Media 026 pripasti 98 odsto vlasništva Кompanije Novosti.
U Nacrtu ugovora o prenosu akcije u Кompaniji Novosti, koji je objavljen na sajtu Štamparije Borba, navodi se da se privredno društvo Media 026 obavezuje da Štampariji isplati razliku između potraživanja od 58.869.691 dinara i vrednosti „zamene ispunjenja“ (prim. nov. cene Кompanije Novosti) 300 miliona dinara, što iznosi 241.130.309 dinara.
Inače, Štamparija Borba traži 299.512.500 dinara za prodaju Кompanije Novosti što je 30 odsto od ukupnog iznosa vrednosti 98,08 udela koje ima u ovoj Кompaniji.
Smederevski preduzetnik zainteresovan za kupovinu
Vlasnik privrednog društva Media 026 d.o.o. Vučak, koje je osnovano u avgustu prošle godine, generalni je direktor i vlasnik smederevskog preduzeća Coka. Rajiću su 2017. godine, kako su mediji pisali, pretili kada je Agrokor grupa u okviru koje posluje Merkator S, prestala da plaća zakupninu poslovnoj grupaciji Coka.
Prema UNS-ovom saznanju, ovo privredno društvo jedino je podnelo zahtev za kupovinu udela Štamparije Borbe u Кompaniji Novosti.
Na pozive UNS-a, Rajić se nije javljao.
Podsetimo, Кompanije Novosti je od maja ove godine u većinskom vlasništvu Štamparije Borba a.d, umesto Milana Beka, sa 98,06 odsto učešća u kapitalu.
Ukupni dugovi Кompanije Novosti prema 263 poverioca sa kamatama iznosili su oko 1,5 milijardi dinara. Najveće obaveze su bile prema Štampariji Borba, koja je u većinskom vlasništvu države, a iznosili su oko milijardu dinara.
Štamparija Borba je, kao najveći poverilac, pretvorila svoja potraživanja u kapital Кompanije Novosti.
Prema Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), koji je usvojio Privredni sud u Beogradu januara 2018. godine, obustavljen je stečaj ove medijske kuće, a od februara ove godine odblokiran je račun Кompanije Novosti.
U UPPR-u stoji da je račun ove medijske kuće bio blokiran od 12. jula 2017, nalogom Poreske uprave, zbog poreskog duga od 2009. godine i zatezne kamate koja je taj iznos znatno uvećala.
Кako je objavio sajt „Novosti“ 2017. godine, dug od 2009. godine nastao je zbog nepodmirenih obaveza prema državi „doprinosi za poreze i zarade u visini 103 miliona i 25 miliona za neplaćeni PDV“, kao i da taj dug sa kamatom iznosi 284 miliona dinara. Inače, to je petina ukupnog duga, koji je Кompanija „Novosti“ imala prema poveriocima.

IZVOR: UNS