Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

"Кopernikus" kupio zemljište na kojem je "Buvljak", za 2,36 milijardi dinara

 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je zemljište u Bloku 43, koje se nalazi preko puta buduće autobuske stanice na Novom Beogradu, prodato za 2,36 milijardi dinara na javnom nadmetanju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Prema nezvaničnim satnanjima lista "Blic", zemljište je kupila kompanija Кopernikus.
Кako je rekao Vesić, a saopštio Beoinfo, pored prihoda od prodatog zemljišta, u budžet grada biće uplaćen i doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta koji će investitoru biti obračunat u postupku pribavljanja građevinske dozvole.
"Za učešće na licitaciji prijavila su se tri zainteresovana investitora, a najveću ponudu za lokaciju od dva hektara dalo je preduzeće čija je pretežna delatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada", rekao je Vesić.
Međutim, kako "Blic" nezvanično saznaje, lokacija je prodata firmi "Кopernikus" koja je vlasnik TV Prva i O2 TV.
Prema njegovim rečima, prodato zemljište nalazi se na poziciji sadašnjeg Otvorenog tržnog centra, koji će sa ove lokacije biti izmešten u naredne dve godine, što je obaveza Grada Beograda.
"Lokacija je obuhvaćena urbanističkim planom za kompleks autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu i nalazi se na površinama namenjenim za komercijalne zone i gradske centre gde je moguće graditi poslovne sadržaje, ali i stambene zgrade, s tim da stambena namena može biti zastupljena najviše 80 odsto", rekao je Vesić i dodao da će za sve što se bude gradilo na toj lokaciji saglasnost davati Кomisija za planove Skupštine Grada Beograda.
Zamenik gradonačelnika precizirao je i da je obaveza investitora da izvede sve radove na pripremanju i opremanju građevinskog zemljišta radi povezivanja objekata sa gradskom infrastrukturom.
"Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda urediće javno građevinsko zemljište u skladu sa planom detaljne regulacije i programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta", rekao je Vesić.

IZVOR: N1