Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ministarstvo kulture objavilo sastav komisija za medijske projekte, ali ne i predlagače

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Ministarstvo kulture i informisanja (MКI) imenovalo je članove svih devet komisija za konkurse za proizvodnju medijskih sadržaja za ovu godinu. Udruženju novinara Srbije (UNS) državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović rekao je da će danas zasedati prva komisija.
Gajović je UNS-u rekao da je krajnji rok za donošenja rešenja o raspodeli novca na konkursu 10. avgust.
Iako su objavljena imena članova komisija na sajtu Ministarstva nisu navedene organizacije koje su ih predložile.
Predstavnici UNS-a imenovani su da ocenjuje projekte u pet od devet konkursa: Dragana Pejović, Petar Jeremić, Budimir Ničić, Olivera Кovačević i Slobodan Radičević.
Za devet konkursa za proizvodnju medijskih sadržaja Ministarstvo kulture opredelio je 274 miliona, što je 12 miliona dinara više nego prošle godine.
Podsetimo, prošle godine je Ministarstvo nakon raspisivanja konkursa, formiralo komisije koje su počele rad, ali njihov sastav javno nije bio objavljen.
Кoalicija novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija tražili su da MКI objavi sastav komisija, zato što, prema njihovim saznanjima, komisije nisu činili predstavnici reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja.
Nakon toga je Ministarstvo kulture objavilo sastav, ali ne i predlagače izabranih komisija, zbog čega su Кoalicija i Asocijacija povukli svoje predstavnike iz svih komisija.
Usledio je sastanak u Ministarstvu kulture. NUNS, Lokal Pres, NDNV, ANEM i Asocijacija medija su odlučili da ne učestvuju, dok su UNS-ovi kandidati poštujući dogovor u MКI da bude izmenjen sastav komisija, učestvovali u njihovom radu.

IZVOR: UNS