Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Platforma za evidenciju pritiska i napada na medije

Pašalić

 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić očekuje da se uz preporuke udruženja novinara izradi zajednička platforma na kojoj bi se, između ostalog, evidentirali napadi i pritisci na medije.
Pašalić je rekao i da bi institucija Zaštitnika građana učestvovala u njenoj izradi.
Кako kaže, na njoj bi se evidentirali napadi, vreme napada, kao i šta se može smatrati pod pritiskom.
"I ono što je najvažnije je šta su institucije države preduzele da to spreče", rekao je Pašalić gostujući na TV Prva.
On je dodao da takvu evidenciju vodi više institucija i udruženja, ocenjujući da je to problem, jer su podaci različiti.
"Recimo UNS ima jednu statistiku, NUNS ima drugu, policija treću, tužilaštvo četvrtu, sudovi imaju petu. Bitno je definisati pojmovnik svakog pritiska ili napada da bi svakome bilo jasno šta podrazumeva određena radnja nekog lica ili neke institucije u odnosu na slobodu medija", smatra Pašalić.
Prema njegovim recima, platforma oko koje bi se svi saglasili bi imala "težinu" pred domaćim, ali i međunarodnim institucijama. Povodom današnje naslovne strane dnevnog lista Danas na kojoj piše da "Pašalić tajno snima razgovore sa zaposlenima", Ombudsman kaže da će poslati demanti.
"Svakako da hoću. Bio je i slučaj kad je objavljeno da im nismo poslali tražene informacije od javnog značaja, posle su shvatili da su pogrešili. Ne očekujemo ni izvinjenja, to je naš doprinos slobodi štampe", kaže Pašalić.
Zaštitnik građana je rekao i da su pritužbe novinara prema Ombudsmanu bile u vezi sa njihovim ekonomskim položajem.

IZVOR: TANJUG