Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Preko štamparije Borba država preuzima Večernje novosti

"Večernje novosti"

 

Zbog nagomilanih dugovanja kompanije Novosti AD prema štampariji Borba, doneta je odluka da štampariji bude dat udeo u vlasništvu, pa će tako Borba kao najveći poverilac u naredna tri meseca preuzeti ovu kompaniju. Novosti su ovoj štampariji u većinskom vlasništvu države u maju prošle godine dugovale preko 670 miliona dinara.
Da Borba preuzima ovu kompaniju, Večernje novosti su objavile u šturom saopštenju navodeći da je takva odluka doneta u utorak na osnovu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) iz 2018. godine.
Nije poznato koliki će tačno biti udeo štamparije u vlasništvu, ali će ovim, prema ranijem pisanju UNS-a, država postati većinski vlasnik Novosti umesto dosadašnjeg vlasnika, biznismena Milana Beka.
Naime, većinski vlasnici Novosti AD (sa ukupno preko 60 odsto) su tri ofšor kompanije – Trimax Investments i Ardos Holding iz Austrije i Кaramat Holdings sa Кipra, dok je Republika Srbija vlasnik oko 30 odsto. Beko je 2010. godine gostujući na B92 rekao da je on vlasnik tri kompanije koje su kupile Novosti, a to je kasnije potvrdila i državna Кomisija za hartije od vrednosti.
Ovom transformacijom će se država, iako su je medijski zakoni iz 2014. godine obavezivali da se povuče iz vlasništva svih medija, i zvanično vratiti u Večernje novosti kao većinski vlasnik štamparije Borba (79,4 odsto udela).
Zahtev da se dug koji potražuju konvertuje u vlasnički udeo, osim Borbe iznela je i kompanija Beo-dragos DOO, proizvođač roto-papira. Njima su u maju 2018. godine Novosti dugovale oko 19,8 miliona dinara.
Usvajanjem pomenutog plana zaustavljen je stečaj Novosti koja je godinama u velikim poslovnim problemima.
Zbog duga iz 2009. godine za poreze i zarade, koji je sa kamatama iznosio 284 miliona dinara, Poreska uprava im je blokirala račun jula 2017. godine. Odmah nakon toga, kako je izvestio UNS, blokiran je račun i Borbi zbog nemogućnosti da naplati dugove od ove kompanije.
Novostima je račun odblokiran u februaru ove godine nakon usvajanja UPPR-a, dok je Borba i dalje u blokadi – prema podacima Narodne banke Srbije, njihov dug trenutno iznosi preko 350 miliona dinara.
Кako je navedeno u UPPR-u iz maja 2018. godine, problemi su između nastali zbog generalnog smanjenja tržišta za štampane medije, zbog čega je pao i tiraž Večernjih novosti, a samim tim i prihod od prodaje i oglašavanja. Smanjeni su tiraž i obim strana, kao i broj zaposlenih, neka izdanja su ugašena, a kompanija je došla na korak do stečaja.
Dugovanja prema brojnim poveriocima prošle godine su iznosila skoro 1,5 milijardi dinara – državi pre svega za poreze i doprinose, a preduzećima za razne vrste usluga. Od ovog iznosa, Borbi koja štampa Večernje novosti, kompanija duguje skoro pola (oko 670 miliona dinara).

IZVOR: Raskrikavanje