Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Brnabić: Prvi nacrt medijske strategije do kraja godine

30.11.2018.

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da do kraja godine bude završen prvi nacrt Medijske strategije koji će biti poslat u javnu raspravu, objavio je Istinomer.
Brnabić je za taj sajt o dijalogu vlasti i predstavnika novinarskih i medijskih udruženja kazala da je u jednom trenutku bio obustavljen proces na izradi Medijske strategije, jer se većina novinarskih i medijskih udruženja povukla iz tadašnje radne grupe.
"Time je proces izgubio legitimitet i upravo na zahtev medijskih i novinarskih udruženja odlučila sam da formiram novu vladinu radnu grupu. Time sam želela da pošaljem jasan politički signal da nam je saradnja važna i da smo odlučni da na novoj Medijskoj strategiji radimo zajedno, uz jedan novi fokus i zajednički angažman svih učesnika procesa", rekla je Brnabić.
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić u izjavi za Istinomer podsetio je da je Koordinacionom telu uručen set od sedam konkretnih problema koji zahtevaju urgentnu intervenciju i da je rok za rešavanje tih problema kraj godine.
Prema njegovom mišljenju ta pitanja su lako rešiva, a ocenio je da će ona biti test "kvaliteta" političke volje Vlade Srbije da reši problem na medijskoj sceni.
"Na prvom mestu zahtevali smo da predstavnici vlasti hitno prestanu da prozivaju, vredjaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja i proglašavaju ih za neprijatelje društva, 'strane agente' i 'izdajnike'. Ovih dana je Aleksandar Vučić predsednik Srbije i SNS-a takav zahtev uputio poslanicima i ministrima iz svoje stranke. Brzo ćemo videti je li taj apel iskren ili je deo šljašteće prednovogodišnje verbalne rasvete", ocenio je Lekić.
Lekić je naveo da će inicirati povlačenje iz dijaloga sa Vladom i pre oročenog datuma, ako se ispostavi da nema razumevanja za rešavanje ovih zahteva.
Članica Koordinacione grupe Vlade za saradnju sa medijima i savetnica za medije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević je u izjavi za Istinomer podsetila je da je 2011. u radnoj grupi za izradu Medijske strategije bio samo jedan predstavnik medijske zajednice, a da ih sada ima devetoro.
"Ukoliko to njima nije dovoljno, ukoliko ne mogu da se odupru različitim pritiscima ili ne žele da učestvuju u izradi zakona koji se odnose na njihova prava i slobode, niko ih neće siliti da ostanu deo procesa. U tom slučaju, nadam se da će u nekoj od budućih vlada imati boljeg sagovornika", kazala je Vasiljević.

IZVOR: N1

 

Najnovije