Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Reporteri bez granica osuđuju napad na LJiljanu Smajlović

15.11.2018.

 

“Ne postoji razlog zbog kog bi LJiljana Smajlović bila medijski napadana”, kaže za Radio Slobodna Evropa Paulina Ades-Mevel, direktorka kancelarije za Balkan organizacije Reporteri bez granica.
“LJiljana Smajlović je bila višegodišnja urednica u listu Politika. Ona se nedavno glasno pobunila povodom problematične naslovne stranice nedeljnika Ilustrovana politika sa veoma dobrim argumentima. Bez obzira na političku konotaciju, verujemo da treba da je podržimo kao profesionalnog novinara”, izjavila je Ades-Mevel.
“Ilustrovana politika” je u broju od utorka na pet stranica objavila tekst o LJiljani Smajlović pod naslovom “Antiratni profiter”.
Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je tvrdnju iznetu u tom tekstu da je zahvaljujući uticaju LJiljane Smajlović na američki list “Vašington post” bombardovanje Srbije 1999. godine trajalo mnogo duže nego što je planirano.
Članak koji je ispunjen uvredama na račun ove novinarke, potpisuje novinar, upamćen kao jedan od urednika “Politike” tokom devedesetih godina, u vreme kada je taj list podržavao politiku Slobodana Miloševića, Goran Kozić.
Napad na Smajlović je osudila i Komisija za istraživanje ubistava novinara, odakle su apelovali na Ministarstvo unutršanjih poslova Srbije "da svi prozvani u talasu napada na medije i novinare koje je targetirala Ilustrovana politika" budu na pravi način bezbednosno zaštićeni, ukoliko se proceni da bi njihova bezbednost mogla da bude ugrožena.
U saopštenju se dodaje da je LJiljana Smajlović članica i jedan od inicijatora osnivanja Komisije za istraživanje ubistava novinara, koja je osnovana upravo zbog toga što petnaestak godina posle ubistva vlanika lista Dnevni telegraf, Slavka Ćuruvije nije bilo razrešeno ko ga je ubio.
"Umesto da se insistira na utvrđivanju šta se zaista dogodilo, i ko su ubice Slavka Ćuruvije, optužnica protiv Slavka proširuje se i na LJiljanu Smajlović, opasnim lažnim optužbama i argumenima koji su predstavljali opravdavanje za hajku na Ćuruviju, sada samo proširenu optužbama da bi bombardovanje odmah stalo samo da kongresmen Smit (Kristofer, nekada nadležen za pitanja evropske bezbednosti u američkom kongresu prim.aut.) nije rekao da 'Miloševićev režim ubija novinare', što je preneo Vašington post", kaže se u saopštenju.
Podsetimo, na naslovnoj stranici “Ilustrovane politike” pre dve semice objavljen je natpis "Psi su pušteni", koji prati fotografija psa iskeženih zuba, te naslovnim stranama nekoliko kritički nastrojenih srpskih medija. Ovakav potez lista, jednog od izdanja Polika AD, osudila su sva medijska udruženja.
Uređivački potez “Ilustrovane politike” je javno kritikovala i LJiljana Smajlović, koja je predsednica Suda časti UNS-a.
“Iako je reč o kontroverznom novinaru ne postoji razlog zbog kog bi ona bila napadana. Veoma je važno da se shvati da Reporteri bez granica brane i podržavaju sve novinare koji se suočavaju sa takvom vrstom problema bez obzira na to gde se oni nalaze, sve dok se ponasaju u skladu sa svojom profesijom i etikom koja se od novinara očekuje”, kaže Ades-Mevel.

IZVOR: "Slobodna Evropa"

 

Najnovije