Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Bugarski predsednik: Ugrožene demokratija i sloboda medija

12.11.2018.

 

Bugarski predsednik Rumen Radev oštro je kritikovao nedostatak slobode medija, 29 godina od kraja komunizma, i ocenio da su "osnove demokratije kritično ugrožene".
Predsednik iz socijalističke partije u sukobu je s konzervativnim premijerom Bojkom Borisovim, koji je bio na čelu tri vlade gotovo 10 godina.
U televizijskom obraćanju uoči 10. novembra, datuma kada je 1989. otpušten komunistički vođa Todor Živkov, predsednik je rekao da je sloboda izražavanja stečena posle pada komunizma sada samo "sećanje". 
"Četvrta vlast je odustala od svoje korektivne uloge. Profesionalni medijski standardi su se urušili i kao posledica toga poverenja građana u informacije koje dobijaju. Pluralizam je ugušen propagandom. Slobodno mišljenje se kažnjava", rekao je predsednik za javnu televiziju BNT.
Bugarska se nalazi na 111. mestu na svetskoj rang listi slobode medija nevladine organizacije Reporteri bez granica, što je najlošije u EU.
"Korupcija i dosluh između medija, političara i oligarha su izuzetno aktuelni", napisala je organizacija Reporteri bez granica u najnovijem izveštaju. Prema predsedniku Radevu "lobiranje i korupcija prožimaju ceo sistem vlade i čine je arogantnom". On je rekao da će korupcija trajati koliko bude trajala nezainteresovanost društva. 
Izjava predsednika Radeva daleko je najoštrija kritika vlade i data je četiri dana od objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku bugarskog pravosuđa u borbi protiv korupcije. Bugarska i Rumunija su pod nadžorom Brisela. Bugarska se redovno kritikuje za nekažnjivost visokih zvaničnika i ključnih ličnosti iz kriminalnih krugova.
Međutim poslednjih nedelja više poslovnih ljudi optuženo je za proneveru i pranje novca. Tužilaštvo je tražilo ukidanje imuniteta za šest poslanika, među kojima i jednog iz vladajuće Gerb partije, optuženog za fiskalnu proneveru i iznudu.

IZVOR: N1

 

Najnovije