Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Tribina „Zaštitimo novinare, odbranimo novinarstvo“ u organizaciji SINOS-a održana u Jagodini

11.11.2018.

OD GOSPODE DO PREKARNIH RADNIKA

Slobodan novinar je novinar koji treba da brani javni interes, a to ne može ako nije u mogućnosti da odbrani svoju egzistenciju, pa je za svakog novinara granski ugovor medijski ustav. Mi treba da štitimo svoja prava, a koliko ćemo u tome uspeti zavisi od toga koliko smo solidarni – ocenila je predsednica Sindikata novinara Srbije i član radne grupe za izradu medijske strategije Dragana Čabarkapa, na tribini, održanoj 6. novembra na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini. Predavanje je održano u okviru projekta „Zaštitimo novinare, odbranimo novinarstvo“, koji je sindikat dobio u okviru projektnog sufinansiranja Ministarstva kulture i informisanja.
Ona je dodala da nema slobode medija bez slobodnih novinara. A njihova sloboda zavisi od ekonomske situacije, ugovora koje potpisuju i uslova u kojima rade. Zbog toga je interes Sindikata novinara Srbije, koji je jedini član Evropske i Svetske Federacije novinara, potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Svuda u svetu sindikalci i poslodavci dogovaraju uslove rada i plate, što koda nas, u medijskoj delatnosti, nije slučaj, ocenila je Čabarkapa. Prema njenim rečima, u privatizovanim medijima nema sidikata, a s druge strane, poslodavci ne žele da se udružuju u poslodavačke organizacije i da počnu pregovore sa zaposlenima i budu partneri u razgovorima i utvrđivanju kolektivnih ugovora, kojim bi se precizirala prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca. Posle privatizacije medija sindikalizam je urušen, jer vlasnici medija ne dozvoljavaju novinarima da se sindikalno organizuju, a oko 2.000 ljudi ostalo je bez posla.
- Nekada su novinari bili gospoda, imali slobodu, putovali i izveštavali iz raznih delova sveta. Nažalost, položaj novinara u Srbiji je danas veoma težak, a najnovije istraživanje u Srbiji pokazuje da su novinari na nivou prekarnih radnika. To znači da je njihov rad nesiguran, malo plaćen, a često rade i bez ugovora. Dakle, novinar teško može da brani najpre svoje lične ineterese i egzistenciju, jer nema siguran status, pa je teško od njega očekivati da brani javni interes. Zato mnogo znači da novinar sme da se usudi da se bori za istinu i da o tome izveštava javnost, a to je naša misija – rekla je Čabarkapa.
Ona je dodala da očekuje da će uspostavljanje socijalnog dijaloga biti jedan od ciljeva medijske strategije, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine, i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. 
Tribini su prisustvovali i predstavnici lokalnih medija.
Zorica Gligorijević
KOLEKTIVNI UGOVOR
Novinarka kulturne rubrike „Večernjih novosti“ i član IO sindikalne podružnice Marina Mirković na tribini je rekla da je sindikat u ovom listu uspeo da se izbori za kolektivni ugovor, koji ima malo medija u Srbiji.
- Najznačajnija je možda preambula kojom je određeno da novinar ima pravo da traži da se povuče njegov tekst, ako ga urednik bitno izmeni. Zahvaljujući tome, novinari naše kuće sigurni su da su jedino oni odgovarni za podatke iznete u tekstu. Čudi me što su novinari zastrašeni i da zbog straha za egzistenciju ne smeju da se samoorganizuju. Treba podsticati pojedince i kolektive da se organizuju, jer kada bi ugovori novinari bi mogli da se bore za istinu. Ključ je u profesionalnoj solidarnosti – ocenila je Mirković.
STUDENTI
Studenti Fakulteta pedagoških nauka bili su veoma zainteresovani za tribinu, pa su predavačima postavili brojna pitanja koja se odnose na položaj novinara u Srbiji.
- Možda nije tako poznato, ali neki od najuglednijih i najuticajnijih novinara u Srbiji bili su đaci našeg fakulteta. Zbog toga mislim da su medijska pismenost i umeće čitanja medija vrlo važni, a posebno status novinara i njihovo pravo na slobodu i istinu – rekla je dekanica fakulteta Violeta Jovanović.

IZVOR: SINOS

 

Najnovije