Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Kada Ministarstvo kulture može, a kada ne, da reaguje?

11.11.2018.

Ministarstvo kulture i informisanja danas je naslovnu stranu Danasa ocenilo kao „krajnje neprimerenu“, dok su pre nešto više od nedelju dana istakli povodom naslovne Ilustrovane politike, na kojoj se poziva linč nezavisnih medija, izjavili da to nije u njihovoj nadležnosti.

Kada je pre desetak dana Ilustrovana politika, inače državni medij, objavila naslovnu stranu „Psi su pušteni“, a na fotografiji medije Danas, Vreme i NIN, mnogi, pa čak i državni zvaničnici, osudili su ovakav potez kao neprimeren, dok se Ministarstvo kulture i informisanja oglasilo kao nenadležno.
„Ministarstvo nema običaj, niti je u njegovoj nadležnosti, komentarisanje bilo čijeg autorskog teksta, kao ni tog koji pominjete“, stoji u odgovoru Radiju Slobodna Evropa državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije Aleksandra Gajovića.
U samoj novini na šest strana prenet je tekst u kome se pojedini mediji optužuju za neprijateljsko delovanje protiv Srbije i postavlja pitanje zašto na takvo delovanje, kako se navodi, Radio-televizija Srbije (RTS) i list „Politika“ ćute.
„Ministarstvo se u takvim slučajevima arbitražno ne stavlja ni na čiju stranu. Ako bi to eventualno i učinilo, pogotovo u kritičkom tonu, onda bi se povredio Zakon o javnom informisanju i medijima Republike Srbije i pogazila odredba Ustava Republike Srbije, kojom se jemči sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje. Naravno da onaj ko smatra da je bilo čime, u bilo kom novinskom tekstu, povređeno neko njegovo pravo ima mogućnost da se obrati sudu“, stoji u odgovoru Gajovića RSE.
S druge strane, Ministarstvo kulture i informisanja danas se oglasilo povodom naslovne strane Danasa, odnosno karikature Predraga Koraksića Koraksa na kojima su poslanici SNS Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić zajedno sa Hitlerom i Gebelsom.
„Ministarstvo kulture i informisanja smatra da su naslovna strana i karikatura Predraga Koraksića Koraksa dnevnog lista „Danas“ od petka, 9. novembra krajnje neprimereni jer direktno ili indirektno stavljaju u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i poslanike Narodne skupštine Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, sa najvećim ratnim zločincima Drugog svetskog rata. Iz navedenog razloga javno izražavamo nezadovoljstvo i osuđujemo ideju dnevnog lista „Danas”, kojom se na ovaj način dovodi u pitanje dostojanstvo predsednika Republike Srbije i poslanika Narodne skupštine. Napominjemo da ta uvredljivost dolazi u trenutku kada i predsednik države i Vlada Republike Srbije daju veliki doprinos medijskim reformama koje su u toku“, navodi se u saopštenju nadležnog ministarstva.
Međutim, kada su pre nekoliko dana poslanici SNS Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić javno u skupštini ocenili novinare Danase kao „sramotu za srpsko novinarstvo“ i uporedili rad lista sa kampanjom koja je „nezabeležena još iz vremena Hitlera i Gebelsa“, niko od nadležnih institucija i zvaničnika nije reagovao.

IZVOR: "Danas"

 

Najnovije