Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Zbog tužbi radnika RTV Preševo tri godine nije privatizovana

18.10.2018.

Privatizacija Radio-televizije Preševo zbog tužbi koje su radnici ove medijske kuće podneli protiv Ministarstva privrede traje već tri godine, a sve dok sudski spor ne bude završen, ona će imati status javnog preduzeća. Naime, Skupština Opština Preševo, koja je osnivač RTV Preševo, 2015. godine bila je protiv prodaje ovog medija pa je donela odluku da se privatizacija sprovede podelom akcija zaposlenima bez naknade.

Međutim, pravo na besplatne akcije, prema rešenju Ministarstva privrede, jedino je imala novinarka RTV Preševo Ardita Saćipi. Ministarstvo je donelo takvu odluku, jer su ostali radnici uzeli besplatne akcije državnih preduzeća i nisu imali pravo na akcije RTV Preševo.
Nezadovoljni ovim rešenjem, 14 od 26 radnika RTV Preševo 2016. godine tužilo je Ministarstvo pred Upravnim sudom u Nišu.
Kako je UNS-u rekao v.d. direktora ovog medija Ramiz Memeti, sud je odlučio da „Ministarstvo privrede ponovo razmotri svoju odluku“.
„Ministarstvo je donelo isto rešenje. Zbog toga su se sada svi radnici dogovorili da ih opet tuže“, rekao je UNS-u Memeti.
RTV Preševo i dalje ima status javnog preduzeća.
Radnici u RTV Preševo rade besplatno
Novinarka RTV Preševo Ardita Saćipi, koja je prema rešenjima Ministarstva trebalo da bude vlasnica ovog medija, kaže da zaposleni „već deset meseci nisu dobili plate i da rade besplatno“.
„Mi smo sada u vlasništvu lokalne samouprave. Međutim, mi ne dobijamo novac od njih, a treba da platimo takse REM-u, SOKOJ-u...“, navodi Saćipi i dodaje da Opština Preševo diskriminiše ovaj medij.
Ona kaže i da lokalna samouprava ove godine nije raspisala konkurs za sufinansiranje medijskih projekata da i zbog toga oni ne mogu da dobiju novac.
Inače, Radio Preševo, čiji je izdavač Informativno javno preduzeće Preševo, 2017. godine dobio je novac na medijskom konkursu.
Direktor RTV Preševo: Dao sam otkaz, ali i dalje radim; Opština Preševo: Nismo nadležni
Direktor RTV Preševo Ramiz Memeti rekao je UNS-u da je pre pet, šest meseci dao otkaz i poslao ga Opštini.
„Od kad sam predao otkaz, održano je nekoliko sednica Skupštine Opštine, ali moj otkaz još uvek nije došao na dnevni red“, rekao je UNS-u Memeti i dodao da on i bez plate i dalje radi, kao i 18 radnika u RTV Preševo.
U kabinetu predsednika Opštine Preševo UNS-u su rekli da „ne znaju u kakvoj je situaciji RTV Preševo i da to nije u njihovoj nadležnosti“.
„Mi znamo da su akcije prenete na zaposlene, pa Opština ne odgovara za njih. Situacija na relaciji mi i oni je teška, zato što oni traže novac, a ne postoji zakonska regulativa po kojoj treba da im damo“, rekli su UNS-u u Opštini i dodaju da „koliko oni znaju na sednicama Skupštine Opštine nije bilo raspravi o RTV Preševo.“
Tekst je nastao u okviru projekta „Višejezični mediji tri godine posle privatizacije“ koji je sufinansiralo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

IZVOR: UNS

 

Najnovije