Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

DW: Sloboda medija – retka pojava u Srbiji

27.09.2018.

 

Mediji na nemačkom jeziku često pišu o stanju u Srbiji. U švajcarskoj je ovaj put javni radiotelevizijski servis SRF objavio tekst o stanju medija u Srbiji služeći se primerom lista Blic.
Švajcarska radiotelevizija SRF na svom portalu piše o neslobodi medija u Srbiji pod naslovom: „Blic nije ono što je nekad bio“. „U Srbiji je“, piše odmah ispod toga, „sloboda medija retka pojava. Predsednik Vučić vrši pritisak na medije. To oseća i bulevarski list Blic koji pripada Ringieru“.
„Bilo bi preterano reći da Blic nema više nikakve veze da onim kritičkim bulevarskim listom koji poznajemo odranije, kaže Teofil Pančić. Kolumnista koji neumorno kritikuje vlast predsednika Aleksandra Vučića. No, taj list je u poslednje dve do tri godine postao mnogo pitomiji. Spram vlade istupa kompromisno, ako ne čak i sa odobravanjem“.
„Situaciju slično vidi i Slobodan Georgiev iz BIRN-a, međunarodne mreže istraživačkih novinara sa Balkana. Kada danas otvorite novine, tamo ne možete da vidite imena novinara koji su tamo radili još pre nekoliko godina. Mnogi poznati autori nisu hteli da učestvuju u tom razvoju i otišli su, kaže Georgiev. Ali, mnogi čitaoci su okrenuli leđa tim novinama“.
„No, kako su predsednik Vučić i njegova Napredna stanka uspeli da korak po korak gotovo sve medije podvedu pod svoju kontrolu? Odlučujuća stvar je tržište oglasa. Postoje dve agencije preko kojih ide sav novac za reklame, objašnjava Georgiev. Podobni sadržaji tako mogu da budu nagrađeni a kritika može da bude kažnjena.“
„Tako je više medija oboreno na kolena i prinuđeno na prodaju – i to vlasnicima iz vladinog okruženja. Najbolje ide onim medijima koji protivno svim novinarskim pravilima difamiraju opoziciju ili nevladine organizacije, seju mržnju prema susednim državama i objavljuju beskonačne intervjue sa predsednikom Vučićem bez postavljanja kritičkih pitanja. Mali broj kritičkih medija koji još postoje preživljavaju pre svega zahvaljujući idealizmu svojih novinara. Doduše, njihova reč stiže samo do malog – intelektualnog – dela građana.“
O predsedniku Vučiću piše: „Čovek koji u Srbiji čvrsto drži sve uzde u rukama, prema spolja se predstavlja kao čovek koji hoće da uvede Srbiju u EU. Ali, unutra on vodi zemlju u suprotnom pravcu – kada je reč o pravnoj državi i slobodi medija“, piše, između ostalog, portal javnog servisa SRF.

IZVOR: Dojče vele

 

Najnovije