Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Izvanredna vest: ostavka „experta OEBS” Petra Jeremića

08.09.2018.

U srpskoj javnosti danas je osvanula vest da je Petar Jeremić podneo ostavku na mesto u Izvršnom odboru Udruženja novinara Srbije,i odavno nismo čuli bolju. Jer, niko pod srpskom kapom ne zna da li je taj nazovi novinar nešto napisao, šta, kad i kako. U tom smislu, vest je izvanredna.

Udruženje medija i medijskih radnika pozdravlja mudar Jeremićev potez, ceneći da se ovaj samoproglašeni „expert OEBS” uzeo u pamet, i saopštava sledeće:
„Petar Jeremić poreklom Gornjomilanovčanin obreo se na važnoj funkciji u Udruženju novinara Srbije, možda i sasvim slučajno. Iako je bio na čelu udruženja poslenika javne reči, učinkom se nipošto ne može pohvaliti. Ostaće upamćen kao predsednik Izvršnog odbora u vreme kada su mediji u Srbiji doživeli bukvalni sunovrat, a na hiljade novinara ostalo bez posla.
Mnogi tvrde da se funkcije domogao kao potrčko Nina Brajovića a zatim i LJiljane Smajlović. Oni ga nisu smenili ni pokušali da smene, niti tražili ostavku kada je iznerviran običnom saobraćajnom gužvom na društvenim mrežama opsovao najrođenije najvišim predstavnicima države Srbije. I možda to ne bi bilo toliko ni primećeno da se upravo takav čovek nije starao o kodeksu novinara Srbije, a u više navrata predsedavao komisijom koja je trebalo da reaguje, osudi i kao neprihvatljivim obeleži takve i slične pojave.
Bio je član desetine komisija za sufinansiranje medijskih projekata, gde su mnogobrojni mediji bili oštećeni a neki čak i podneli tužbe.
Sve u svemu, odlaskom ovog čoveka medijska scena Srbije nije ništa izgubila, a list `Vreme` dobio dopisnika koji je u svojoj višedecenijskoj karijeri, kako mnogi u šali kažu, napisao samo tekstove za koje nikad niko nije čuo. Nažalost, on je samo jedan deo grupacije koja se pod parolom borbe protiv medijskog mraka bori ustvari samo za lični interes. Nadamo se da je ovo samo početak odlaska ekipe koja je od 2008. ćutke gledala uništavanje medijskih kuća i njihov strmoglavi pad, a boreći se kaobajagi protiv medijskog mraka ovih dana ističu zahteve da se ugasi medijsko srce Srbije, `Politika`, `Novosti` i Tanjug.
Nadamo se da će Jeremićevim putem uskoro krenuti njegovi saborci iz vremena koje se nepovratilo, Dinko Gruhonjić, Iljir Gaši, Dalila LJubičić, Stojan Marković, Vukašin Obradović. NJihov odlazak biće nemerljiv doprinos medijskoj sceni Srbije” - kaže se u saopštenju Udruženja medija i medijskih radnika Srbije.
Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju posle devet godina. On je u obrazloženju ostavke naveo da ga profesionalni i lični planovi ne vezuju za Srbiju i da će u narednom periodu raditi kao dopisnik nedeljnika „Vreme” iz Beča.

IZVOR: Glas zapadne Srbije

Najnovije