Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

RTV Vranje o stanju u lokalnim medijima

08.09.2018.

 

U organizaciji Radio televizije Vranje održana je tribina po nazivom „Stanje i perspektiva lokalnih i regionalnih medija – izazovi i teškoće“,povodom 7. septembra rođendana Radio Vranja.
Na tribini je bilo reči o pitanjima vezanim za teškoće i profesionalne izazove sa kojima se susreću lokalni i elektronski mediji. Poseban segment bio je posvećen unapređenju medijske scene u regionu, podsticanju samoregulacije i podizanju profesionalnih standarda.
„Tribina je organizovana u trenutku kada je izrada nove medijske strategije donela nove podele i neslaganja medijskih udruženja, pa je ovo bila idealna prilika da se čuju mišljenja, stavovi i predlozi predstavnika medija iz cele Srbije, od Preševa do Sombora“, rekao je Zoran Veličković, vlasnik i glavni i odgovorni urednik RTV Vranje, vlasnik RTV Bujanovac i predsednik PROUNS-a.
Na tribini je govorila Slavica Trifunović, zamenica ministra u Ministarstvu kulture i informisanja. Ona je kazala da je zabrinuta za stanje u medijima i da projektno sufinansiranje nije obezbedilo stabilno funkcionisanje medija. „Nadam se da će novi dokument ponuditi nova bolja rešenja“, rekla je Trifunović naglašavajući da je za lokalne medije izdvojeno 262 miliona dinara za celu Srbiju u odnosu na javne servise za koje je izdvojeno četiri milijarde dinara. Ona je dodala da od sluha lokalnih samouprava da prepoznaju javni interes, zavisi i opstanak lokalnih medija.
Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS-a, naglasila je značaj postojanja lokalnih i regionalnih medija, insistirala na socijalnom dijalogu i potpisivanju kolektivnih ugovora kao važnom koraku ka unapređenju položaja radnika u medijima. Čabarkapa je predložila poslodavcima, vlasnicima medija da osnuju udruženje poslodavaca te da se u partnerskom odnosu sa sindikatima zajedno bore za unapređenje položaja novinara.
Slađana Ostojić, generalni sekretar PROUNS-a je kao problem lokalnih i regionalnih medija istakla trend da oglašivači sve češće traže prostor u zabavnim programima javnih servisa jer male medijske kuće ne mogu da obezbede sadržaje tog kvaliteta. „Moramo da pronađemo neki održivi način za sufinansiranje lokalnih medija da se to ne svodi samo na sredstava iz projektnog sufinansiranja jer se dešava da mediji nekad žive između dva projektna perioda" rekla je Ostojić.
Tokom diskusije istaknuti su brojni problemi sa izveštajima revizora, visokim naknadama za autorska prava, nedovoljnog izdvajanja za sufinansiranje medija ili nepoštovanje zakonske obaveze raspisivanja javnog poziva za sufinansiranje medija. Predloženo je i organizovanje edukativnih sastanaka za zaposlene u lokalnim samourpavama koji se bave konkursnim procedurama.
„Odlučeno je da jedna grupa zaključaka bude upućena Radnoj grupi za izradu medijske strategije , a druga premijerki Ani Brnabić i timu za koordinaciju medija. Predloženo je da Ministarstvo kulture i informisanja uputi preporuke svim lokalnim samoupravama da i one slede primer ministarstva i raspisuju konkurse krajem godine, po donošenju budžeta a da krajnji rok za raspisivanje konkursa bude 28.februar. Ministarstvu finansija će biti upućena molba da se prilikom revizije vodi računa o rešenjima iz seta medijskih zakona”, kazao je Zoran Veličković.
Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je otvarajući trbinu naglasio da grad Vranje shvata važnost lokalnih medija i insistira na partnerskom odnosu: „Poštujući Zakon o informisanju i medijima za protekle dve godine iz budžet je za ove potrebe izdvojeno 32 miliona dinara. Uvažavajući odluku stručne komisije, novac je podeljen gotovo svim medijima“, kazao je Milenković
Javni interes je prioritet pa lokalna samouprava radi na unapređivanju administracije koja se bavi raspisivanjem i sprovođenjem javnog poziva za sufinansiranje medijskih projekata, naglasila je Zorica Jović, većnica za resor informisanja.
Tribinu je moderirao Zoran Veličković, predsednik Profesionalnog udruženja novinara Srbije, vlasnik i glavni i odgovorni urednik RTV Vranje i suvlasnik RTV Bujanovac.

IZVOR: Glas zapadne Srbije

 

Najnovije