Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Startovao evropski projekat – Tehnička pomoć javnim servisima na Zapadnom Balkanu

29.06.2018.

Javni servisi zemalja Zapadnog Balkana biće reformisani u naredne dve godine -  dogovorili su u Tirani predstavnici nacionalnih televizija i predstavnici Evropske Unije, Evropske mreže nacionalnih televizija (EBU), Evropske komisije i Evropske federacije novinara.

Jedan od prioriteta na Zapadnom Balkanu jeste da  se mediji javnog servisa transformišu iz državnih medija u medijske servise čija je uloga zaštita javnog interesa i demokratizacija društva.

Evropska unija će uložiti  1,5 miliona evra kroz projekat "Tehnička pomoć javnim serisima na zapadnom Balkanu", koji je promovisan na dvodnevnoj početnoj konferenciji u Tirani.

Konferencija je okupila oko 60 učesnika, uključujući predstavnike međunarodnih organizacija, direktora nacionalnih televizija  i predstavnika političkih  i nevladinih organizacija i regulatornih tela za emitovanje iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova *, BJR Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Projekat je dodeljen i biće implementiran od strane Međunarodne federacije novinara (IFJ) zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU), Evropskom federacijom novinara (EFJ), austrijskim javnim emiterom (ORF), Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) i Evrovizijske vesti za Jugoistočnu Evropu (ERNO). 

Sindikat novinara Srbije  učestvuje u ovom projektu kao  član Evropske federacije novinara i zadužen je za pripremu Kodeksa za urednike medijskih javnih servisa. Cilj je da se tim kodeksom omogući veća samostalnost i zaštita urednika i novinara javnog servisa koji su, kako je navedeno, vrlo često izloženi različitim pritiscima.

Kao što je predstavljeno na konferenciji, projekat će se imati tri osnovna cilja:

  1. 1.         promovisanje evropskih standarda i najbolje prakse širom Zapadnog Balkana kao zajednički  okvir za nezavisne i profesionalne medije, kako u pogledu modela za finansiranje, tako i za  izbore i funkcionisanje organa uprave medija javnih servisa;
  2. pokretanje saradnje između javnih servisa i regionalne razmene u procesu reforme medija, uključujući integrisane redakcije, uredničke kodekse  i izrade dugoročne strategije.
  3.  Širenje saradnje u istraživačkom novinarstvu i  kooprodukciji u određenim temama uz razmenu digitalizovanog arhivskog  materijala.

Drugog dana konferencije, zainteresovane strane projekta potpisale su Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu koji će se odvijati naredne dve godine.

Iz Tirane izveštava

Dejan Gligorijević, predstavnik Sindikata novinara Srbije

IZVOR: SINOS 

Najnovije