Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Skupština izabrala novinara Živojina Rakočevića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

18.06.2018.

 

Skupština Srbije usvojila je predlog Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) da član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bude novinar Živojin Rakočević. Od 146 prisutnih poslanika Narodne Skupštine, 144 podržalo je predlog UNS-a i NUNS-a, dok dvoje nije glasalo. Time je mesto člana koji predstavlja novinarska udruženja u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije popunjeno posle više od pet godina.
Podsetimo, UNS i NUNS jula prošle godine treći put su predložili Živojina Rakočevića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.
Rakočević, član Uprave UNS-a i novinar iz Gračanice, nedelju dana pre toga nije dobio potrebnu skupštinsku većinu za izbor u Odbor, jer su se poslanici vladajućih partija uzdržali od glasanja za njega.
Deset meseci ranije, septembra 2016. godine, Rakočević je imao ubedljivu podršku u skupštinskom Odboru, a za njega je tada glasalo 13 od 16 prisutnih članova ovog Odbora.
Prvi put novinarska udruženja predložila su Rakočevića avgusta 2015. godine, a svoj predlog ponovila su i avgusta 2016. godine, jer su u međuvremenu održani parlamentarni izbori u Srbiji.
Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa da jedan od devet članova Odbora bude izabran na zajednički predlog novinarskih udruženja. Odbor upravlja Agencijom i među ovlašćenjima ovog organa je i izbor direktora Agencije.
Živojin Rakočević je dugogodišnji član Uprave UNS-a, izveštač i komentator „Politike“ sa Kosova i Metohije. Živi u Gračanici, gde već nekoliko godina uspešno vodi tamošnji Dom kulture, koji je po brojnosti i kvalitetu kulturnih događaja, od njegovog dolaska, uporediv sa najambicioznijim i najposećenijim kulturnim ustanovama Beograda.
 

IZVOR: UNS

 

Najnovije