Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Održan sastanak premijerke i predstavnika medija

Brnabic

 

Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić imala je danas drugi radni sastanak sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja u vezi sa izradom medijske strategije.
Sastanku su prisustvovali i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predstavnici ovog ministarstva, savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević i savetnica predsednice Vlade za medije Jelena Kovačević.
Kako se navodi u saopštenju Vlade, na sastanku se razgovaralo o sastavu radne grupe za izradu medijske strategije i načinu rada.
“Za predsednika radne grupe izabran je Dejan Stojanović, kao predstavnik Ministarstva kulture i informisanja. S obzirom na to da je reč o važnom dokumentu za razvoj medijske scene u Srbiji, cilj je da u njenoj izradi učestvuju sva relevantna medijska udruženja, kako bi proces bio inkluzivan i kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu medija i javnosti. Do narednodnog sastanka, medijska i novinarska udruženja treba da dostave predlog članova radne grupe, kako bi ona što pre počela sa radom”, navodi se u saopštenju Vlade.
Ističu da su izradu Strategije podžale međunarodne organizacije i ambasade, čiji predstavnici su učestvovali na sastanku: OEBS, Delegacija Evropske unije, ambasade Kraljevine Norveške i fondacija „Konrad Adenauer“. OEBS i Delegacija Evropske unije ponudili su ekspertsku pomoć u pripremi i izradi ovog dukumenta, što je prihvaćeno od svih učesnika sastanka.
U saopštenju se navodi da je na današnjem sastanku dogovoreno i da će članovi Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, koje će raditi na unapređenju položaja medija, biti savetnice za medije predsednika Srbije i predsednice Vlade, Suzana Vasiljević i Jelena Kovačević, a da se do narednog sastanka ustanove i ostali članovi ovog tela koje će dnevno i opertivno raditi na rešavanju otvorenih pitanja. Prva tema kojom će se baviti Koordinciono telo je bezbednost novinara.
U ime medijskih i novinarskih udruženja, na sastanku su učestvovali predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije medija, Lokal presa, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija, RAB Srbija i Sindikata novinara Srbije (SINOS).
“Naredni sastanak biće održan u ponedeljak, 18. juna. Do tada medijska i novinarka udruženja treba da pošalju predloge za članove u radnoj grupi i Koordinacionom telu za saradnju sa medijima”, dodaje se u saopštenju.

IZVOR: "Danas"