Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Dezir: Napadnuta sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi

Desir

 

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir izjavio je da je sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi napadnuta, što znači da su zbog toga ugrožene i demokratije u zemljama tog regiona.
Na otvaranju OEBS-ove medijske konferencije u Strugi u Makedoniji, Dezir je podsetio da je slobodno novinarstvo "osnova jake demokratije", a da je uprkos tome, pre samo dva dana u Podgorici ranjena novinarka Olivera Lakić, zbog posla kojim se bavi. On je izrazio solidarnost sa njom, navodeći da ju je posetio u bolnici u Podgorici.
"Ona je veoma hrabra novinarka i ovo nije prvi put da je napadnuta. Još 2011. godine prebijena je, a sve to zbog korupcije, kriminala i tema kojima se bavila. Ovo i svaki napad na novinare je napad i na demokratiju", rekao je Dezir. 
On je ocenio da se u regionu Jugoistočne Evrope situacija na medijskoj sceni pogoršala, da novinari trpe nasilje, kako fizičko, tako i pretnje i zastrašivanja, te da to nije prihvatljivo, posebno zato što "zločini ostaju nekažnjeni".
"Nije prihvatljivo da posle toliko napada počinioci i oni koji stoje iza njih, još nisu identifikovani i privedeni pravdi", kazao je Dezir i podsetio na još neke slučajeve, poput ubistva novinara Slavka Ćuruvije u Beogradu, čije ubice još nisu otkrivene.
Kako je kazao, učesnici dvodnevne konferencije u Strugi poslaće i zajedničku poruku solidarnosti za ranjenu novinarku Lakić, sa posebnim naglaskom da "nekažnjivost nije prihvatljiva" i da istraga o tom napadu treba da bude efikasna i brza. On je ocenio i da vlasti u regionu ne shvataju ozbiljno pretnje koje novinari i mediji trpe gotovo svakodnevno. 
Prema njegovim rečima, nisu u pitanju samo pretnje i fizički napadi, već su na snazi i druge vrste pritisaka, poput ekonomskih, političkih i pravnih, koji služe da bi ućutkali novinare. Sloboda medija kao "institucije demokratije", ugrožena je globalno, upozorio je Dezir, i kazao da se to može videti u nekim od "najnaprednijih demokratija na svetu". 
Apelovao je na medije u regionu da ostanu kritični, jer je to njihova najvažnija uloga. 
OEBS-ovu medijsku konferenciju za Jugoistočnu Evropu, organizuje u Strugi u Makedoniji 10. i 11. maja predstavnik OEBS za slobodu medija u saradnji sa šest misija iz regiona.

IZVOR: N1